VISOKI PREDSTAVNIK U BIH: SDA ZAUSTAVILA RESTRUKTURIRANJE VOJSKE

Prvi glasnogovornik Visokog predstavnika u BiH Julian Braithwaite optužio je u subotu bošnjačku Stranku demokratske akcije da je zaustavila proces restrukturiranja vojnih snaga u Bosni i Hercegovini čime se onemogućava približavanje NATOvu Partnerstvu za mir. L

Predsjedništvo SDA se dan ranije usprotivilo prijedlozima prema kojima bi se uspostavila zajednička vojska BiH s postojanjem tri nacionalne sastavnice hrvatskom, srpskom i bošnjačkom.

"SDA je sada zaustavila reforme na području obrane ali to je njihova odluka. Paradoksalno je da ta stranka bude stranka koja je spriječila uspostavljanje ministarstva obrane na državnoj razini i blokira proces prijema BiH u NATO", navodi se u pisanoj Braithwaitovoj izjavi.

OHR tvrdi kako se reformom na području obrane ne mijenja sadašnja struktura ili sastav oružanih snaga BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Reformama se te oružane snage zapravo stavljaju pod nadzor države, u iste odore i usmjeravaju prema članstvu u NATO-u", ističe Braithwaite i dodaje da se 'radi o najznačajnijem paketu reformi na području obrane od Daytona'.

Zbog opstrukcija Braithwaite je SDA i njezina predsjednika Sulejmana Tihića koji je i član državnog Predsjedništva svrstao među skupinu balkanskih 'propalih političara koji su svom narodu obećali sve i na kraju im nisu dali ništa'.

"Izgleda da Tihić i SDA prave istu grešku", rekao je glasnogovornik OHR-a.

(Hina) zkre sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara