VISOKO FRANCUSKO ODLIČJE URUČENO NADI VRKLJAN KRIŽIĆ

Francuski veleposlanik u Hrvatskoj Francis Bellanger uručio je večeras Nadi Vrkljan Križić, višoj savjetnici Muzeja suvremene umjetnosti, visoko odličje Viteza za umjetnost i književnost.

Odajemo počast velikoj prijateljici Francuske i njezine kulture, jednoj od hrvatskih ličnosti koje najaktivnije doprinose razvoju kulturnih i prijateljskih odnosa između naših zemalja, rekao je Bellanger na svečanosti dodjele u francuskoj rezidenciji.

Izdvojio je četiri područja kojima je Vrkljan Križić zaslužila to visoko francusko priznanje - ona je profesorica francuskog jezika i povijesti umjetnosti, kustosica za suvremenu umjetnost, spisateljica i novinarka.

Kao poznavateljica francuskog jezika, Vrkljan Križić je bila u mogućnosti okusiti kvalitetu suvremene francuske šansone i predstaviti je hrvatskoj publici u različitim medijima, istaknuo je francuski veleposlanik.

Po njegovim riječima, ona je, vjerna pozivu međukulturnog upoznavanja, potpomogla boljem poznavanju bogatstva hrvatske umjetničke kreacije u Francuskoj, posebno naivne umjetnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalivši na odličju, Nada Vrkljan Križić je rekla da je sretna što je dobila priznanje zemlje koju je zavoljela još u djetinjstvu, pa kroz studij, umjetnost, muzeje, prijatelje i gradove.

Vrkljan Križić je 1998. surađivala u posebnom izdanju francuske revije "L'oeil", posvećenom umjetnosti u Hrvatskoj, te 2000. u katalogu izložbe "Disidentske vizije i kreacije" muzeja Creation franche u Beglesu. Sada radi na predstavljanju te izložbe u Zagrebu, u suradnji s Halle Saint-Pierre iz Pariza. U svojim člancima zauzimala se da Hrvatska u svojoj kulturnoj politici slijedi primjer Francuske.

Bellanger joj je odličje Viteza za umjetnost i književnost predao u ime francuskog ministra kulture Jeana-Jacquea Aillagona.

(Hina) ag mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara