Vitamini C i E mogu spriječiti Alzheimerovu bolest

ISPITIVANJE provedeno na uzorku više od 4700 sudionika snažno upućuje na to da je kombinacijom vitamina C i E moguće smanjiti opasnost od razvoja Alzheimerove bolesti, otkrio je voditelj studije dr. Peter P. Zandi sa Sveučilišta u Baltimoreu upozorivši da bi dobivene rezultate valjalo potvrditi i dodatnim ispitivanjima.

Međutim, "s ozbirom da su vitamini E i C relativno netoksični, a vjeruje se da imaju širok spektar dobrih učinaka, oni mogu ponuditi vrlo atraktivnu strategiju za sprječavanje razvoja Alzheimerove bolesti", rekao je.

Studijom su bile obuhvaćene osobe od 65 godina i starije i u njih je bio procijenjen stupanj demencije u razdoblju od 1995. do 1997. te ponovo između 1998. i 2000.

Sudionici su bili svrstavani u kategorije "korisnici vitamina E", ako su svakodnevno dobivali tablete vitamina E ili multivitamine koji sadrže više od 400 jedinica vitamina E. U kategoriji "korisnika vitamina C" bili su oni koji su primali najmanje 500 miligrama vitamina C ili multivitamina s jednako velikom količinom C vitamina. Ako su pak uzimali multivitamine s manjim dozama tih dvaju vitamina, bili su svrstani u kategoriju "korisnici multivitamina".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema studiji, o kojoj je objavljeno izvješće u "The Archives of Neurology", korištenje kombinacije vitamina E i C smanjilo je izglede za razvoj Alzheimerove bolesti na počeku studije za oko 78 posto, dok su se tijekom studije ti izgledi smanjivali do oko 64 posto.

Nasuprot tomu, nije bilo "dokaza zaštitnog učinka korištenjem samo vitamina E ili samo vitamina C, ili pak samo multivitamina ili kompleksa vitamina B.

Trenutačno je preporučena dnevna doza vitamina E 22 IU (15 mg) a za vitamin C ta doza iznosi 75 do 90 mg, ističu znanstvenici koji su radili na studiji.

"Naša istraživanja upućuju na to da vitamini E i C mogu ponuditi zaštitu od Alzeheimerove bolesti ako se uzimaju zajedno u većim dozama", zaključuje studija
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara