Vitamini ne smanjuju rizik od srčanih bolesti

SVAKODNEVNO uzimanje vitamina E i betakarotena neće smanjiti rizik od infarkta ili moždane kapi, a može čak biti štetno, objavili su američki znanstvenici.

Analiza 15 kliničkih ispitivanja pokazala je da vitamin E i betakaroten ne štite od kardiovaskularnih bolesti.

"Vitamin E ne pomaže osobama koje boluju od koronarnih bolesti ni onima koje imaju povećan rizik za te bolesti, a betakaroten im čak može i škoditi", kazao je dr. Marc Penn, kardiolog iz Kliničke zaklade u Clevelandu. Betakaroten je, naime, povezan s 0,4 postotnim povećanjem u svim uzrocima smrti, te povećanjem od 0,3 posto kod kardiovaskularnih bolesti.

Iako su rezultati većine pokusa bili negativni, Penn je kazao da su liječnici dosad preporučivali vitamine pacijentima s povišenim rizikom za kardiovaskularne bolesti.

U izvješću objavljenom u medicinskom časopisu The Lancet Penn i njegovi kolege navode kako nema dokaza da vitaminski dodaci smanjuju mogućnost obolijevanja od tih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mi ne podupiremo trajno uzimanje vitamina E i njegovo uključivanje u buduće pokuse primarne i sekundarne prevencije u pacijenata s povišenim rizikom za bolesti koronarnih arterija", kazao je Penn.

Međutim, Odbor za odgovornu prehranu (CRN) koji predstavlja proizvođače dodatka prehrani, zaključke Pennove analize ocjenjuje kao neodgovorne i preslobodno interpretirane.

"Čini se da Penn pokušava osigurati naslove u novinama uzimajući stare vijesti i dodajući im drastične i neosnovane konotacije i preporuke", izjavio je John Hathcock, potpredsjednik CRN-a. Dodao je da su vitamin E i betakaroten sigurne i nužne tvari za održavanje zdravlja.

Penn, pak, preporuča ukidanje kliničkih studija betakarotena. "Zabrinjava nas što neki liječnici koriste te tvari umjesto terapije statinom za koju je dokumentirano da spašava živote", zaključio je.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara