Vizjak: Trebali bi se dogovoriti o zajedničkom odlagalištu otpada iz NE Krško

SLOVENSKI ministar gospodarstva Andrej Vizjak rekao je kako bi se s Hrvatskom, kad je u pitanju nuklearka Krško, trebalo dogovoriti o zajedničkom odlagalištu i financiranju.

"Mislim da bi trebalo u Sloveniji izgraditi skladište za sve opasne otpade koji nastaju kod nas, kao što je otpad iz nuklearke i bolnica. S Hrvatskom bi se bilo pametno dogovoriti o zajedničkom odlagalištu i financiranju", rekao je Vizjak za Delo.

Vizjak nije želio, zbog tajnosti slovenskih prijedloga Hrvatskoj, potvrditi bi li tada Hrvatska lako Sloveniji u zamjenu ponudila odustajanje od arbitraže pred sudom u Washingtonu (ICSID), jer bi se time kompenzirao zahtjev Hrvatske elektroprivrede (HEP) za isplatom 35 milijuna eura zbog neizručene električne energije iz Nuklearne elektrane Krško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoje pisani dokazi, koje je Slovenija poslala Sudu, da smo u tom času ponudili Hrvatskoj električnu energiju, iako je ona nije željela", rekao je Vizjak napominjući kako bi se arbitraža lako mogla oduljiti pa je za obje zemlje najbolji sporazum. "Svi skupo plaćamo arbitre i odvjetnike, a pitanje je hoćemo li dobiti pobjednika", rekao je Vizjak.

Vizjak za otvorena pitanja o nuklearki Krško krivi lošu međudržavnu pogodbu i upozorava: "Privremeno odlagalište hrvatskog dijela otpada u nuklearki Krško je moguće dok je ona u pogonu, no smiješno bi bilo kad bi Slovenija u objektu nuklearke spremala i hrvatski dio radioaktivnog otpada, a nekoliko metara dalje bi imali trajno odlagalište".

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara