Vjeruje se da će ruski izbori ojačati vlast predsjednika Putina

IZBORI za Donji dom ruskog parlamenta, koji će se održati u nedjelju, vjerojatno će, prema predviđanjima analitičara, ojačati mandat predsjednika Vladimira Putina za nastavak provođenja ekonomskih reformi dok će on u isto vrijeme neprimjetno ponovno učvrstiti državnu kontrolu nad političkim životom.

Oko 110 milijuna birača izabrat će novu državnu Dumu nakon izborne kampanje obilježene čvrstim stiskom vlasti nad medijima, neizvještavanjem o ratu u Čečeniji i skandalom oko uhićenja naftnog magnata Mihaila Hodorkovskog koji je preplašio poslovne ljude.

Mnogi smatraju ove izbore referendumom o četverogodišnjoj vlasti bivšeg agenta KGB-a koji je, iako jako popularan i većinom prozapadnjački nastrojen u vanjskoj politici, izazvao zabrinutost liberala stajući uz tvrdolinijaše na domaćem terenu.

Unatoč bojazni od slabog odziva birača, instituti za ispitivanje javnog mišljenja predviđaju da će ovi izbori povećati vodstvo pro-kremaljskog bloka nad još uvijek snažnim komunistima te da će iz parlamenta nestati liberalna oporba.

Dok liberali govore o propadanju demokracije, većina Rusa pozdravlja povratak snažne države nakon kaosa post-sovjetskih godina pod vladavinom Borisa Jeljcina.

Putin tvrdi da će udvostručiti BDP u 10 godina, smanjiti ovisnost o izvozu nafte i podići životni standard u zemlji gdje jedna petina ljudi živi s manje od 70 dolara mjesečno.

Pola od 450 mjesta u Dumi dobit će kandidati sa stranačkih lista. Broj mjesta koje će osvojiti svaka stranka ovisi o sveukupnom postotku glasova koje osvoji. Ostalih 225 mjesta će se birati prema većinskom jednokružnom izbornom sustavu prema kojem mandat dobiva onaj kandidat koji osvoji najviše glasova.

Stranke koje ne uspiju prijeći prag od 5 posto neće se kvalificirati za ulazak u parlament. Mjesta koja bi osvojile bit će proporcionalno podijeljena među onima koji su prešli prag.

Iako se niz stranaka natječe na ovim izborima, analitičari smatraju da će oni biti borba između prokremaljske Ujedinjene Rusije i komunista.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednja ispitivanja javnog mišljenja daju Ujedinjenoj Rusiji, koju podržava Putin a predvodi je njegov ministar unutarnjih poslova Boris Grizlov, oko 6 do 7 posto prednosti.

Putin će također dobiti potporu ultra-nacionalističke Liberalno demokratske stranke Rusije (LDPR) Vladimira Žirinovskog, za koju se očekuje da će prijeći izborni prag.

Liberalna je oporba pak zabrinuta da neće prijeći prag, zajedno sa strankom Jabuka i Savezom desničarskih snaga (SPS).

"Postoji stvarna prijetnja da ćemo 7. prosinca dobiti Dumu koja će se jedino moći nazvati skupštinom birokrata, nacionalista i socijalista", rekao je čelnik SPS-a Boris Nemcov.

Četverotjedna izborna kampanja obilježena je čvrstim stiskom vlasti nad medijima i dominiranjem pro-kremaljskih stranaka na televiziji. Čelnici oporbe govore s osjetnom dozom gorčine da se Putinova stranka jedino ne pojavljuje na vremenskoj prognozi.

Gotovo da i nema izvještavanja iz Čečenije iako u sukobima sa separatistima skoro svakodnevno pogibaju Rusi.

Analitičari smatraju da će žrtva ovih izbora biti premijer Mihail Kasjanov, koji je često kritizirao politiku Kremlja.

(Hina) kga sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara