Vjesnikovi novinari boje se budućnosti; Maletić: tiskara se ne odvaja od lista

Novinari Vjesnika nakon današnjeg su sastanka u Uredništvu izrazili bojazan da će odvajanje od Vjesnikove tiskare taj dnevni list odvesti u neizvjesnost, dok predsjednik Uprave Vjesnika d.d. Franjo Maletić tvrdi da je riječ o nesporazumu, te da se tiskara ne odvaja od dnevnog lista Vjesnik.

Sastanak Vjesnikovih novinara održan je u organizaciji HND-ova ogranka u Vjesniku, a novinari su u priopćenju za javnost ocijenili da "nakon odvajanja Vjesnikove tiskare od lista Vjesnik, grafičarima u tiskari slijedi sasvim izvjesna privatizacija, dok novinarima i ostalim zaposlenicima u dnevnom listu prijeti neizvjesna budućnost, tim više što je u procesu razdvajanja list ostao bez imovine".

Vjesnikovi novinari smatraju da bi jamac daljnjeg izlaženja lista bilo njegovo pretvaranje iz državnog u javno glasilo od nacionalnog interesa, a podsjećaju da novine takvog profila izlaze u više europskih država.

Od Uprave Vjesnika d.d. traže da ih, kao partnere, uključi u razgovore o budućoj vlasničkoj strukturi lista.

Maletić je, pak, Hini izjavio da je riječ o nesporazumu, te da nema odvajanja Vjesnikove tiskare od dnevnog lista.

Vjesnik d.d. je, pojašnjava, osnovao tvrtku kćer, koja je u 100-postotnom vlasništvu nakladnika, a u koju su preseljeni poslovi tiskare.

Ta će tvrtka snositi sve troškove izdavanja dnevnog lista, kazao je Maletić i pojasnio da se na taj potez Uprava odlučila radi racionalizacije troškova te razvoja tiskare, čija je kreditna sposobnost mala, jer ima zajedničku bilancu s gubitašem - dnevnim listom.

Podsjetio je da je u spajanje, 1999., Vjesnikova tiskara ušla sa 40 milijuna kuna dobiti, a dnevni list s 90 milijuna kuna gubitka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tiskara je, kaže, nauštrb vlastitog razvoja, ulagala u razvoj dnevnog lista, koji godišnje ostvaruje gubitak od 20 milijuna kuna.

Što se tiče vlasničke strukture i eventualne reorganizacije dnevnog lista Vjesnik, Maletić nije mogao puno reći, jer, kaže, to ovisi o vlasniku, odnosno o državi.

Ustvrdio je, ipak, da je posve jasno kako taj dnevni list ima višak zaposlenih.

"Sudbina Vjesnika mora biti vezana uz nakladu i prihode od marketinga", kazao je Maletić, poručujući novinarima da sami moraju podići kvalitetu novina.

Maletić pritom ne isključuje ni mogućnost pokretanja novih, tržišno orijentiranih proizvoda, na kojima bi se angažirao višak novinara.

Istaknuo je da će se, ako dođe do otpuštanja, višak zaposlenih zbrinuti u skadu sa Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom, te da "nitko neće završiti na cesti".

(Hina) xibob yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara