Vještak: Srbija, tzv. RSK i RS bili su u ekonomskoj federaciji

SRBIJA je bila u "ekonomskoj federaciji" s dva srpska entiteta koja su postojala tijekom rata u Hrvatskoj i BiH, utvrđeno je u ponedjeljak u financijskom vještačenju uvedenom kao dokaz na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY).

´Srbija, tzv. Republika Srpska Krajina i Republika Srpska bile su u ekonomskoj federaciji u kojoj je optuženi donosio sve odluke o financiranju izvan Srbije´, navodi se u vještačenju Mortena Torkilsena, financijskog stručnjaka iz Norveške.

´Radi se o iskazu od velike vrijednosti za sud, utemeljenom na ogromnoj količini materijala i iskazima svjedoka´, rekao je glavni tužitelj u predmetu Geoffrey Nice.

U izvješću se navodi da je Milošević, dok je bio predsjednik Srbije, imao kontrolu nad prihodima republičke carine koje je nelegalno koristio za financiranje MUP-a Srbije i pobunjenih Srba u Hrvatskoj i BiH, a kasnije je to činio i s prihodima savezne carine. Snagama MUP-a koristio se na načine koji nisu predviđeni, navodi vještak.

Miloševiću su MUP Srbije i Služba državne sigurnosti (SDB) služili kao alternativna vojna sila dok nije preuzeo puni nadzor na JNA, a preko SDB-a su se ustrojavale i slale na ratišta dobrovoljačke snage, pokazao je dosadašnji dio dokaznog postupka.

Vještak Torkilsen utvrdio je i da se ilegalno financiranje iz republičkih i saveznih fondova odvijalo i preko osam srbijanskih tvrtki, po nalozima bankarice Borke Vukić, osobe od Miloševićeva povjerenja, a da je kasnije obuhvaćalo i Vojsku Jugoslavije.

Izvješće se temelji i na razgovorima s nekadašnjim direktorom carine Mihaljom Kertesom, potencijalnim haškim optuženikom, kako je rekao tužitelj Nice, bivšim ministrom financija SRJ Jovanom Zebićem i bivšim potpredsjednikom vlade SRJ Nikolom Šajnovićem.

Milošević se s velikim nezadovoljstvom obrušio na iskaz vještaka i na tužitelja Nica ocijenivši kako je izvješće naopako i konfuzno zbog ´zlonamjernosti i neznanja tužitelja´.

´Pa što ako smo pomagali Vojsku Jugoslavije, RS i RSK´, rekao je Milošević. Vatikan, Njemačka i SAD pomagali su Hrvate a Saudijska Arabija Muslimane, pa kako onda Srbija ne bi pomagala Srbe, upitao je.

´Vodio sam ekonomsku politiku u uvjetima ekonomskih sankcija kako sam najbolje znao i umio´, rekao je Milošević. Ustvrdio je kako će njegovo uspješno izbjegavanje kolapsa pod ´genocidnim sankcijama´ ući u ´anale ekonomske politike i izučavati se´.

O zloupotrebi carinskih prihoda u kosovskom dijelu suđenja svjedočio je već bivši načelnik Službe državne sigurnosti Srbije Radomir Marković koji je u srpnju opisao kako je Milošević osobno naredio da se iz sredstava savezne uprave carina financira nabava vojne opreme za potrebe jedinica državne sigurnosti Srbije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara