Vježbanje na krvne žile djeluje kao lijek

VJEŽBANJE može na krvne žile djelovati poput lijeka i doslovno, tjeranjem krvi da prokola, smanjiti opasnost od bolesti srca, objavili su američki znanstvenici.

Znanstvenici su iznenađeni načinom na koji vježba pomaže: smanjuje upalne procese koji su odnedavna, uz visoki tlak i kolesterol, vodeći uzrok smrti kod bolesti srca.

Krv prolaskom kroz krvne žile udara o njihove stijenke i tako smanjuje upalne procese, na sličan način na koji to čine visoke doze steroida, objavljeno je u časopisu Circulation Research od petka.

´Upala krvnih žila povezuje se s aterosklerozom, ovapnjivanjem arterija, a sad vidimo da fizički protok krvi može stanice natjerati da pokrenu vlastitu protuupalnu reakciju´, kaže Scott Diamond s pensilvanijskog sveučilišnog medicinskog instituta.

´Vježbanje pruža lokaliziranu djelotvornost glukokortikoida, koji su jednako moćni kao i visoke doze steroida, a bez sistemskih popratnih pojava uzimanja lijekova´, kaže Diamond, voditelj studije.

´Možda je riječ o prirodnu načinu na koji vježbanje štiti žile. Kad su krvne žile izložene povišenom protoku krvi, stimulira se aktiviranje protuupalnoga programa´.

Otkriće bi moglo pomoći da se objasni zašto vježbanje tako dobro smanjuje opasnost od bolesti srca, kaže Diamond.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Ne preporučujemo trčanje maratona. Govorimo samo o tome da krv treba natjerati da brže prokola´, dodaje.

Nedavne su studije pronašle u arterijskim čepovima stanice i kemijske spojeve povezane s upalnim procesima i u posljednje se vrijeme znanstvenici puno bave istraživanjem mogućnosti smanjivanja upala. Naprimjer, ekipe stručnjaka proučavaju može li se antibioticima ili protuupalnim lijekovima smanjiti rizik od bolesti srca.

Diamond je u laboratorijskim uvjetima proučavao ljudsku arteriju, a sad želi potvrditi hipotezu i na životinjama.

´Na protok krvi morate misliti kao na potok. Kad god se malo razgrana, dobijete mala područja recirkulacije na mjestima stajaćica´, opisuje Diamond.

´Isto tako pojačani protok djeluje na endotelij (unutrašnji sloj krvnih žila). Kad se krvne žile razgranaju, sve se arterijske naplavine, masnoće i aktivirane krvne stanice, mogu nagomilati i zalijepiti na mjesta kritična za stvaranje aterosklerotskoga plaka´, dodaje istraživač.

´Možda pojačani protok krvi može izmijeniti neka bolesti sklona mjesta i ublažiti lokalnu upalu´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara