Vlaams blok optužuje političke protivnike za sudsku odluku

Vlaams blok optužuje političke protivnike za sudsku odluku
NAJPOPULARNIJA stranka u Belgiji, Vlaams blok, koja je sudskom odlukom proglašena rasističkom, optužuje svoje političke protivnike da je pravosuđe iskoristila za eliminaciju političkog suparnika.

"Ovo je napad na demokraciju i slobodu govora. Naši su politički protivnici šest puta mijenjali zakon o rasizmu u kampanji kako bi nas osudili", rekao je šef stranke Frank Vahnecke, čiju izjavu prenosi britanski Telegraph.

Belgijski Vrhovni sud je u utorak donio odluku da je desničarska stranka Flamanski blok "rasistička" te da kao takva ne smije dobijati prostor u medijima niti biti financirana iz državnog proračuna.

Vlaams Blok je najpopularnija stranka u sjevernoj belgijskoj regiji Flandriji, a ova bi sudska presuda mogla značiti njezinu smrt. Ta se stranka iz nejasnih neofašističkih korijena razvila u modernu slobodnotržišnu stranku. Flamanski blok se zauzima za neovisnost Flandrije, najbogatije belgijske regije u kojoj živi 60 posto ukupnog stanovništva.

Kako je belgijski radio javio u utorak, stranački vođa Frank Vanhecke je najavio da će rekonstituirati stranku pod drugim imenom. Nova bi se stranka prema najavama trebala zvati Vlaams Belang, Flamanski interes, prenosi britanski dnevnik "Telegraph". Stranka bi se u novom programu trebala zauzimati za ženska prava, sekularnu državu i vladavinu zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vahnecke je sudsku odluku ocijenio "smrću za slobodu govora".

Analitičari, na koje se poziva Telegraph, ističe da su pokušaji ušutkavanja stranke stalno propadali, čime je ona sve više bila viđena žrtvom establishmenta, koji je Belgiji nametnuo golemi dug i porezno opterećenje među najvišima u svijetu.

Vahnecke je najavio da će da će slučaj iznijeti pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Rastuća popularnost Vlaams Bloka postala je prijetnja vladajućoj stranci premijera Guya Verhofstadta koja bi mogla doživjeti politički nestanak na sljedećim izborima.

Vrhovni sud je svoju odluku utemeljio na ranijoj odluci da su ogranci stranke prekršili rasne zakone dijeleći 16 letaka krajem 90-ih godina kojima se potiče mržnja prema imigrantima. Stranka se pokušala obraniti tvrdeći da se materijal na lecima temeljio na službenim statističkim podacima, prenosi "Telegraph".

Jedan od letaka, na kojem se osuđuje žensko obrezivanje u islamskim državama, napisala je osoba podrijetlom Turkinja, članica stranke, ali je sud odlučio da je taj letak imao za cilj stvaranje protumuslimanskog raspoloženja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara