Vlada: Bolje pripremiti protupožarne mjere

OVOGODIŠNJU sezonu požara Hrvatska bi trebala dočekati spremnija nego prijašnjih godina jer Vlada priprema i neke nove protupožarne mjere, najavio je danas potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang.

Već sljedeći mjesec u svim bi se županijama trebale održati sjednice kolegija župana na kojima bi gradonačelnici, načelnici općina, županijski vatrogasni zapovjednici i predstavnici MUP-a trebali raspraviti i utvrditi sve obveze.

Na terenu bi se, uz pomoć državnih i lokalnih sredstava, trebao povećati broj raspoloživih vatrogasnih vozila, kojima bi u sezoni pomogla i tri trenutno ispravna kanadera, pet helikoptera dva air-tractora.

Hoće li se izdvojiti potrebnih 10 milijuna kuna i popraviti četvrti, prošle godine u Crnoj Gori oštećeni kanader ili će se u inozemstvu unajmiti drugi, odlučit će se kad se odvagne koja je varijatna jeftinija, rekao je Hebrang.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U traženju najboljih načina obrane od požara, na Korčuli će se provesti pilot-projekt u kojemu će težište, umjesto na dobrovoljnom vatrogastvu, biti na profesionalnoj brigadi koja bi koordinirala sve poslove. O uspjehu projekta ovisit će i njegovo širenje.

Vlada radi na zakonskim podlogama koje bi osigurale stožernu organizaciju zaštite od požara, odnosno upravljanje s jednog mjesta u svim hitnim slučajevima, kao i oštrije kazne za izazivače požara.

Požari su u prošloj godini prouzročili materijalnu štetu od 1,8 milijardi kuna, što je osjetno više u odnosu na 2002. kad je ta šteta bila 343 milijuna kuna.

Smrtno su stradale 44 osobe (dvije u gašenju), devet više nego 2002.

Analizom sezone utvrđeno je da od 557 jedinica lokalne samouprave i uprave njih 159 (od čega tri županije, 22 grada i 126 općina) nema procjenu ugroženosti i plan zaštite od požara, a u 94 jedinice ti se akti tek izrađuju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara