Vlada će do 2009. uložiti 346 milijuna kuna u obnovu i modernizaciju bolnica

Do 2009. godine Vlada će u obnovu ratom oštećenih bolnica u Vukovaru i Lipiku, te u modernizaciju Kliničkih bolnica (KB) Dubrava i Merkur, te Klinike za plućne bolesti Jordanovac uložiti ukupno 346 milijuna kuna.

Iznos od 204 milijuna kuna, u koji je uključen i PDV, financirat će državni proračun, dok će se ostala sredstva namaknuti iz trećeg zajma Razvojne banke Vijeća Europe.

Radi razvoja programa transplantacije jetre, u KB-u Merkur u planu je nadogradnja jednog kata poliklinike i uređenje dvije suvremeno opremljene operacijske dvorane u kojima će raditi mladi tim stručnjaka za transplantacije educiran u inozemstvu.

Broj potrebnih transplantacija jetre u Hrvatskoj porastao je na dvadesetak godišnje, pa postojeći prostor više ne može zadovoljiti potrebe. Cilj je da se u idućih pet godina poveća broj presađivanja na 30 do 50 godišnje.

U KB-u Dubrava bit će proširen odjel kardiokirurgije kako bi se upotpunila funkcija kardijalne angiografije koja je opremljena ranijih zajmom Razvojne banke. Na 1.000 četvornih metara bit će preuređen operacijski blok i jedinica intenzivne njege.

Lanjskim puštanjem u rad kardijalne koronarografije znatno je povećan broj zahvata na srcu pa je tako obavljeno više od 1.500 koronarografija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Klinika za plućne bolesti "Jordanovac" u 30 godina rada nije poboljšala svoje infrastrukturne potrebe i uvjete rada pa je predviđeno cjelovito uređenje bolnice.

Zbog neulaganja u objekt sada na 40 bolesnika dolazi jedan sanitarni čvor, a u klinici se godišnje obavi oko 1.000 operacija na prsnom košu, pri čemu 60 posto pacijenata dolazi izvan Zagreba i Zagrebačke županije.

Za Opću bolnicu Vukovar predviđena je potpuna rekonstrukcija budući da je zgrada, koja je u ratu teško oštećena, za okupacije površno sanirana. Izgradit će se i komplementarni sadržaji koji će omogućiti kvalitetnije zdravstvene usluge građanima i skratiti liste čekanja.

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju u Lipiku zbog svoje je uloge renomiranog lječilišta početkom 19. stoljeća visoko vrednovan spomenički kompleks, koji je u potpunosti uništen u ratu.

Sredstvima iz zajma planirano je unutarnje uređenje Mramornih kupki i pročelja, izgradnja građevine fizikalne terapije s bazenom, sanacija objekta Fontane i uređenje okoliša.

(Hina) xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara