Vlada će kazniti radnike koji rade na crno, a ne poslodavce

VLADA po hitnom postupku u saborsku proceduru šalje Prijedlog zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, a sa čime su iznimno nezadovoljni u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske. Ana Knežević, predsjednica SSSH, kaže da ovim Prijedlogom zakona Vlada smanjuje teško stečena prava nezaposlenih ljudi i to u zemlji u kojoj je nezaposlenost veliki problem.

Naime, ovim Prijedlogom zakona smanjuje se iznos novčanih naknada koje primaju nezaposleni te se smanjuje vrijeme za koje mogu primati tu naknadu. Najgore je što direktiva Europske unije o usklađivanju s njenom pravnom stečevinom ne govori da se moraju dirati naknade za zaposlene, nego samo da se mora omogućiti mobilnost radnika. To znači da Vlada na svoju ruku otežava situaciju hrvatskih radnika.

Najviše gube radnici s najnižim plaćama i puno radnog staža

SSSH tvrdi da će ovakvim Zakonom najviše izgubiti radnici s najnižim plaćama, kojih danas u Hrvatskoj ima 245.555, kao i radnici s više od 20 godina staža.

Po novom prijedlogu neće se uračunavati nedjelje u vrijeme tijekom kojega se isplaćuju naknade, ukida se jednokratni dodatak za radnike s 20 i više godina staža. Ukida se i najniži zajamčeni iznos novčane naknade, koji po aktualnom zakonu iz 2003. godine iznosi 1.026,20 kuna.

Dugotrajno nezaposlene osobe morat će prihvatiti sve poslove za koje se procijeni da odgovaraju njihovim psihofizičkim sposobnostima. Druge države ograničavaju i vrste poslova koje i dugotrajno nezaposlene osobe moraju prihvatiti, dok kod nas sada to neće biti slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po ovom prijedlogu, ako radnik radi na crno ukida mu se naknada, a nakon tri mjeseca ima se pravo ponovno prijaviti u evidenciju. SSSH smatra da se time kažnjavaju radnici koji nemaju utjecaj na takvu situaciju, umjesto da za zakonitost rada odgovaraju poslodavci.

Zahtjevi SSSH

Stoga SSSH traži da se nedjelje ne uračunavaju u vrijeme primanja novčane naknade, povećanje dana primanja novčane naknade za radnike sa 25 godina staža i 50 odnosno 55 godina života. Osim toga traže zadržavanje prava na jednokratni dodatak za starije radnike, propisivanje najnižeg zajamčenog iznosa novčane naknade.

Predlažu da nezaposlenu osobu, koja je ostvarila neki mjesečni dohodak, se ne briše iz evidencije nezaposlenih, nego samo ne bi trebala ostvarivati pravo na novčanu naknadu za taj mjesec te traže još da se poslovi, koje je dužna prihvatiti dugoročno nezaposlena osoba, ograniče kroz stupanj složenosti ponuđenih poslova.

Ovaj prijedlog Zakona će biti razmatran na sjednici GSV-a u ponedjeljak.

D.M.
Foto: K.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara