Vlada će predati dokumente odvjetnicima Ante Gotovine

HRVATSKA će Vlada predati odvjetnicima generala Ante Gotovine dokumente, koji su već u posjedu Haškog tužiteljstva, sukladno odluci Općinskog suda u Zagrebu, priopćeno je u petak iz Vladina ureda za odnose s javnošću.

"Nakon obavljenih konzultacija u slučaju optužnice protiv generala Ante Gotovine pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, Vlada Republike Hrvatske će uručiti dokumente njegovim odvjetnicima, sukladno odluci Općinskog suda u Zagrebu", kaže se u priopćenju.

Vlada Republike Hrvatske ističe da je suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, u okviru Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, Ustavnog zakona o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i Statuta Suda, obveza Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada RH je prije donošenja ove odluke izvršila konzultacije s Tužiteljstvom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, pri čemu je usuglašeno da se u ovom slučaju radi o iznimci, a ne o promjeni pravila postupanja, stoji u priopćenju.

Gotovinin odvjetnik Farčić: Odluka Vlade "jako dobar znak"

Jedan od odvjetnika generala Ante Gotovine, Ivo Farčić smatra da je Vladina odluka da se generalovim odvjetnicima dostavi dokumentacija u skladu s odlukom zagrebačkog Općinskog suda "jako dobar znak".

"Svjesni smo da se Vlada našla u delikatnoj situaciji, jer je brzo morala ući u postupak što je trajao dvije godine i sanirati grešku koju je učinila prijašnja vlada", rekao je Farčić.

Odvjetnik Farčić kaže da "postupanje po sudskoj odluci ne može biti izuzetak i ne može se tumačiti da je haaško zakonodavstvo u tom konkretnom slučaju iznad domaćih zakona".

Naši sudovi sude po važećim propisima, a kada postupak dođe pred Haaški sud sudit će se po haaškim propisima, kaže Farčić, te dodaje da se tek u slučaju sukoba (kolizije) propisa primjenjuju odredbe Pravilnika o postupku i dokazima Haaškog suda (ICTY).

Hrvatska Vlada objavila je u petak da će odvjetnicima generala Ante Gotovine, koji je u bijegu od podizanja haške optužnice u lipnju 2001., predati dokumente koji su već u posjedu haškog tužiteljstva, sukladno odluci Općinskog suda u Zagrebu.

Vlada u "priopćenju navodi da je prije donošenja odluke izvršila konzultacije s Tužiteljstvom ICTY-a, pri čemu je usuglašeno da se u ovom slučaju radi o iznimci a ne o promjeni pravila postupanja".

Prema pravilima Haškog suda, postupak počinje tek kada se optuženik nađe pod jurisdikcijom suda, nakon čega može imenovati svoje branitelje. Nakon odobrenja Tajništva suda oni postaju ovlašteni primati sudske dokumente. Odvjetnicima optuženika koji je u bijegu Haški sud ne priznaje legitimitet zastupanja.

Glasnogovornica Tužiteljstva Florence Hartmann i glasnogovornik Suda Jim Landale u petak navečer nisu bili dostupni za komentar. Haški sud nastavlja s radom 12. siječnja, nakon stanke za božićne i novogodišnje blagdane.

Vukorepa: Odluka Vlade očekivana

Ante Vukorepa iz odvjetničkog tima generala Ante Gotovine pozdravio je današnju odluku Vlade da odvjetničkom timu preda dokumentaciju koja je već ranije dostavljena haaškom tužiteljstvu.

"Odluka Vlade je očekivana jer je premijer Ivo Sanader najavljivao da će kao legalist poštovati sudsku odluku", kazao je Vukorepa večeras Hini. On smatra da će dokumenti pomoći obrani u postupku izručenja pred zagrebačkim Županijskim sudom.

Na upit znači li to da se uskoro može očekivati i pojavljivanje generala Gotovine, koji je od podizanja haaške optužnice u bijegu, pred sudom u Zagrebu, Vukorepa je kazao kako on na to ne može odgovoriti. Dodao je da bi jedan od sljedećih poteza obrane mogao biti podnošenje zahtjeva haaškom tužiteljstvu da preispita osnovanost optužnice protiv Gotovine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara