Vlada će se sutra očitovati o saborskom zaključku

HRVATSKA vlada sutra će se na zatvorenoj sjednici očitovati o zaključku kojim ju je Hrvatski sabor obvezao da svim pripadnicima hrvatskih vojnih i redarstvenih snaga koji su osumnjičeni ili optuženi pred Haaškim sudom osigura svu pravnu pomoć i pristup dokumentaciji nužnoj za pripremu obrane.

Po raspoloživim, neslužbenim informacijama iz Banskih dvora, Vlada će zauzeti stajalište da zaključak nije propis i da se može provoditi samo u mjeri u kojoj nije suprotan hrvatskom Ustavu i propisima, posebno Ustavnom zakonu o suradnji s Haaškim sudom te pravnim aktima toga suda.

Slijedom ocjene da zaključak nije propis, Vlada će zauzeti stajalište da se njegov sadržaj ne može pobijati pred Ustavnim sudom, doznaje se u Vladi.

Vlada bi također, doznaje se, mogla navesti da zaključak ne predstavlja novost u odnosu na saborsku deklaraciju iz travnja 2000. koja uz ostalo predviđa da će se svi bitni dokumenti učiniti dostupnima osobama koje Haaški sud sumnjiči za neke od zločina iz svoje nadležnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U obrazloženju bi, doznaje se, Vlada mogla navesti kako je Sabor svojim zaključkom, obvezu davanja dokumenata ograničio samo na sadašnje i bivše pripadnike vojnih i redarstvenih postrojbi, a da ne navodeći sve ostale građane, koji su sudjelovali u obrani Hrvatske ili političkim strukturama koje su donosile odluke u Domovinskom ratu stavlja u neravnopravan položaj.

Banski će dvori ponoviti odlučnost da nastave suradnju s Haaškim sudom te osiguraju pravnu pomoć i dokumente svakoj osobi ili njenom branitelju čiji je status potvrđen na odgovarajući način.

Vlada bi sutra Uredbom trebala izmijeniti Zakon o doprinosima za obvezna osiguranja i tako poništiti rješenja o uplatama doprinosa na dodatni prihod u privatnom sektoru, za osobe koje su zaposlene ili su u mirovini, a imaju i registriranu poljoprivrednu djelatnost, obrt, ili su slobodnog zanimanja.

Prema najavama iz resornog ministarstva doprinosi se ne bi plaćali paušalno, nego samo na osnovi ostvarenog dohotka, a porez bi se vratio onima koji su platili doprinose na temelju paušalnog razreza.

Vlada bi sutra trebala dati suglasnost Hrvatskim autocestama da se za osobne automobile na autocesti Zagreb-Goričan plaća 30 kuna cestarine. Ta bi autocesta u punoj dužini trebala biti puštena u promet sredinom studenoga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara