Vlada će učiniti sve za sigurnu opskrbu plinom

Vlada će učiniti sve za sigurnu opskrbu plinom

STANJE s uvozom ruskog plina se popravilo i nema nikakve opasnosti za opskrbu kućanstava tijekom ove zime, istaknuto je na sjednici Vlade s koje su građani ponovno pozvani da racionalno koriste plin.

Vlada će, poručio je premijer Ivo Sanader, učiniti sve da osigura opskrbu hrvatskog tržišta plinom, odnosno da na najmanju moguću mjeru svede posljedice sukoba Rusije i Ukrajine oko cijene plina.

Taj je sukob uzrokovao redukciju uvoza ruskog plina i za Hrvatsku, a uvoz je normaliziran ponovno sinoć, podsjetio je ministar gospodarstva Branko Vukelić.

No, pitanje je koliko i kako dugo, kazao je, naglašavajući da je situacija nije alarmantna i da je stabilizirana.

Vukelić je najavio i mogućnost interventnog uvoza plina kako bi se, u slučaju ponovne krize, pokrili eventualni manjkovi ruskog plina.

Predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević ističe da se nastoji nabaviti plin s talijanske strane, odnosno preko Italije iz Alžira.

Situacija oko uvoza ruskog plina mijenja se iz sata u sat, kaže Dragičević, koji navodi da se uvozi 130.000 prostornih metara plina na sat, domaća proizvodnja iznosi 190.000 kubika na sat, a ostatak se pokriva iz skladišta Okoli.

Prije zimske sezone u Okolima je bilo pohranjeno oko 530 milijuna kubika, a trenutno je u skladištu oko 375 milijuna kubika plina.

Na sjednici je upozoreno i na problem kutinske Petrokemije, velikog potrošača plina koji je od 15. prosinca do 15. siječnja u remontu.

Kutina bi trebala stajati duže, mišljenje je člana Uprave Ine Mirka Zelića koji se boji da se uključivanjem Petrokemije ne bi mogle sačuvati za veljaču i ožujak potrebne količine plina u podzemnom skladištu Okoli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj nam je što više plina sačuvati u skladištu i prazniti ga što sporije kako bi mogli pokriti široku potrošnju u veljači i ožujku, poručio je Zelić.

Premijer Sanader ističe pak da Petrokemija ne radi samo zbog sebe, da je važna i zbog proljetne sjetve, te poručuje da i uvozom plina po višim cijenama treba osigurati plin za Petrokemiju.

Predložio je da se u sljedećoj fazi privatizacije Ine, dakle kod prodaje 15 posto dionica na burzi, razmotri kako da se iz toga isključe određeni dijelovi Ine, te zadrže pod kontrolom države.

To pak treba predložiti danas imenovana peteročlana radna skupina.

Premijer je za idući tjedan najavio sastanak Povjerenstva za plinofikaciju, koji bi među ostalim trebao razmotriti i pitanje novog skladištu plina, te novih dobavnih pravaca, preko Mađarske i Srbije.

Riječka plinska mreža ne ovisi o međunarodnim plinovodnim mrežama

Riječko komunalno poduzeće za distribuciju plina "Energo" izvijestilo je kako na Rijeku neće utjecati smanjenje isporuke plina iz Rusije jer nije priključena na međunarodnu mrežu plinovoda za distribuciju prirodnog plina.

Naime, "Energo" samostalno proizvodi miješani i gradski plin iz ukapljenog naftnog plina (UNP) koji nabavlja iz hrvatskih rafinerija Urinj i Ivanić Grad.

U priopćenju se kaže da Energo može osigurati isporuku plina domaćinstvima i industriji te svim korisnicima miješanog i gradskog plina na području grada Rijeke u svim potrebnim količinama sve dok bude potrebe.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva objavilo je jučer da je Hrvatskoj uvoz prirodnog plina iz Rusije trenutno smanjen za 33 posto, ali da, s obzirom na postojeće zalihe, ne očekuju poremećaje u opskrbi kućanstava u idućih sedam do 15 dana.

Tako spor oko plina između Rusije i Ukrajine nema utjecaja na isporuku plina u Rijeci, kaže se u priopćenju.

Riječko komunalno poduzeće u priopćenju tvrdi da UNP-a ima u tolikim količinama da se čak i izvozi iz Hrvatske, a u Hrvatskoj se troši samo 30 posto UNP-a od mogućega.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara