Vlada će uskoro raspravljati o prijedlogu Zakona o istospolnim zajednicama

PRIJEDLOG zakona o istospolnim zajednicama, koji te zajednice određuje kao životne zajednice osoba istog spola što traju najmanje tri godine, trebao bi se uskoro naći u vladinoj proceduri.

Pravni učinci takve zajednice bili bi, po tom zakonskom prijedlogu, pravo na uzdržavanje, stjecanje i uređivanje međusobnih imovinskih odnosa.

To bi, primjerice, značilo da bi i u istospolnoj zajednici partner koji nema dovoljno sredstava za život, nije sposoban za rad ili je nezaposlen, imao pravo na uzdržavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HSS je zahtijevao da se istospolne zajednice izdvoje iz Obiteljskog u poseban zakon. Ministarstvo rada koje je zakon pripremilo preporuča da se Hrvatskom saboru predloži da ga donese po hitnu postupku.

U ocjeni stanja Ministarstvo navodi da hrvatsko zakonodavstvo ni u jednom aspektu ne regulira homoseksualne zajednice, čime tu društvenu činjenicu ostavlja izvan normativne snage.

Vlada bi u proceduru uskoro trebala zaprimiti i konačnu verziju prijedloga zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Njime se predlaže da se krug osoba koje se mogu prekršajno kazniti ako ne prijave uočeno nasilje u obitelji proširi i na psihologe i policijske službenike.

Vlada bi se uskoro trebala pozabaviti i prijedlogom zakona o ravnopravnosti spolova koji, uz ostalo, predviđa osnivanje ureda te imenovanje pravobranitelja, odnosno pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara