Vlada cijeni napore predsjednika Mesića u slučaju generala Gotovine

HRVATSKA Vlada visoko cijeni napore Predsjednika Republike Stjepana Mesića u otklanjanju barijera da general Ante Gotovina pristupi Haaškom sudu i još jednom ponavlja svoje stajalište da se o ulozi generala Gotovine u akciji "Oluja" istina može utvrditi i obraniti samo na Sudu u skladu sa Statutom, pravilima suda i hrvatskim zakonima, navodi se u priopćenju iz vladina Ureda za odnose s javnošću.

U priopćenju se navodi da će vladin Ured za suradnju s Haaškim sudom jučer dostavljenu dokumentaciju iz Ureda Predsjednika RH, danas dostaviti Uredu Tužiteljstva Haaškog suda u Zagrebu.

Ta dokumentacija predstavlja dio dokumentacije koju je Vlada već dostavila haaškom Tužiteljstvu, a novi dio predstavlja samo pet dokumenata koji se odnose na organiziranje odlaska građana srpske nacionalnosti pred akciju "Oluja" i koji svojim sadržajem dopunjuju haaškom Tužiteljstvu već dostavljene dokumente.

Ostala dokumentacija dostavljena iz Ureda Predsjednika odnosi se na naredbe generala Gotovine kojima se iniciraju stegovni i drugi postupci protiv jednog broja pripadnika Hrvatske vojske zbog počinjenih disciplinskih prekršaja. Među tim naredbama nema onih koje bi se odnosile na kažnjavanje ili prijavljivanje podčinjenih za izvršenje težih kaznenih djela ili ratnih zločine, navodi se u vladinom priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodaje se, da je Vlada stoga, a imajući u vidu da je moguće da postoje i takve naredbe generala Gotovine, već zatražila da nadležne hrvatske institucije i službe takvu dokumentaciju, ukoliko ona postoji, najžurnije pribave kako bi je bilo moguće proslijediti haaškom Tužiteljstvu.

Vlada, navodi se, ne želi špekulirati o mogućim odlukama Suda, već ih je dužna, prema Ustavnom zakonu, u cijelosti poštivati i nada se da će inicijativa hrvatskog Predsjednika pomoći Gotovini u odluci da pristupi Sudu te da se oslobodi sponzora koji su njega i Republiku Hrvatsku doveli u položaj taoca.

U priopćenju se navodi da je od podizanja optužnice pa do današnjeg dana Vlada insistirala na pravnom aspektu optužnice, poštivanju odluka Haaškog suda kao i na prikupljanju relevantnih dokaza za istinu o Domovinskom ratu i akciji "Oluja". U tom kontekstu, osim pisma premijera Ivice Račana kojim su snažno osporeni pojedini dijelovi optužnice, Vlada je, pored zatraženih materijala u srpnju 2001. Tužiteljstvu predala više desetaka dokumenata, a 7. svibnja 2002. i glavnoj tužiteljici Carli Del Ponte osobno detaljnu dokumentaciju, 122 stranice različitih dokumenata, s posebnom raščlambom, pisanim i video zapisima, o pripremi, odlukama i planovima te provedbi evakuacije hrvatskih građana srpske nacionalnosti u organizaciji bivših vođa tzv. "Republike srpske krajine", navodi se u priopćenju.

(Hina) pp sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara