Vlada deklasificirala predmete nastale djelatnošću G. Šuška, odgovorila na zastupničko pitanje A. Kovačevića o pomoći generalu Gotovini

HRVATSKA Vlada danas je na zatvorenom dijelu sjednice, donijela odluku o deklasifikaciji zapisa nastalih djelatnošću pokojnog Gojka Šuška, bivšeg ministra obrane, a koje je zatražilo Tužiteljstvo Haaškog suda.

Vladinom odlukom skinuta je oznaka tajnosti za 76 predmeta koji obuhvaćaju različite spise u vremenu od 1992. do 1995. Ti će se dokumenti proslijediti Tužiteljstvu Haaškog suda, a Ured Tužiteljstva obvezao se tim zapisima i dokumentima koristiti kao povjerljivom građom, odnosno isključivo za potrebe Suda i istrage.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je verificirala i odgovor na zastupničko pitanje Ante Kovačevića o tomu što će poduzeti za zaštitu haaškog optuženika generala Ante Gotovine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz već poduzete korake da se izmijene dijelovi optužnice koje i sama Vlada drži neprihvatljivima, u odgovoru se ponavlja da će Vlada zatraži status "prijatelja suda" kako bi se i sama uključila u proces, te da je imenovala posebnog pravnog zastupnika koji će koordinirati Vladinu pravnu pomoć (za to je već imenovan odvjetnik Goran Mikuličić).

Vlada također opetuje da će svim zakonskim sredstvima i putovima (što podrazumijeva i financijsku pomoć, dostupnost dokumentacije i osiguranje svjedočenja) doprinijeti obrani generala Gotovine, te istovremeno Haaškom sudu pružiti sva zakonom, odnosno pravilima o postupku i dokazima Suda, predviđena jamstva.

Te mjere, u novonastaloj situaciji, mogu biti efikasno usmjerene na pobijanje neutemeljenih navoda u optužnici, a time i zaštiti interesa optuženog generala Gotovine, ocjenjuje Vlada.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara