vlada: do kraja 2007. sudovi bez zaostataka

Svi bi hrvatski sudovi do kraja 2007. trebali raditi ažurno bez zaostataka, predviđeno je operativnim planom Vlade za provedbu reforme pravosuđa.

Procjena da bi sudovi do kraja 2007. trebali postati ažurni je približna jer se temelji na prosjecima i računanju s ukupnim brojem predmeta, a to se ne podudara sa stvaranim stanjem jer nisu svi predmeti jednako teški.

Očekuje se da će ubuduće biti oko 25 posto predmeta manje jer iz sudske nadležnosti javnim bilježnicima i državnom odvjetništvu prelaze ovrhe, ostavine i istrage.

Broj zaostalih predmeta u sudovima na kraju prošle godine dostigao je jednogodišnji priliv i u svim sudovima, bez prekršajnih, ostalo je neriješeno 1.125.105.

Milijunski zaostaci koji se ponavljaju godinama glavni su povod za reformu pravosuđa i poduzimanje niza mjera za podizanje kvalitete pravosuđa.

Radi pojednostavljenja sudskih postupaka i sprečavanja zloporaba izmijenjeni su zakoni o kaznenom, parničnom, ovršnom, ostavinskom, izvanparničnom i prekršajnom postupku.

Do kraja godine bi radi učinkovitijeg rada pravosuđa trebao biti izmijenjen i Zakon o sudovima, te popunjena sva slobodna mjesta u pravosuđu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Očekuje se zapošljavanje još 231 suca i 112 državnih odvjetnika i njihovih zamjenika, pa bi ukupno u Hrvatskoj bilo 2.173 sudaca i 626 državnih odvjetnika i zamjenika.

Smanjenju zaostataka trebalo bi pridonijeti i zapošljavanje 443 službenika na određeno vrijeme od godinu dana u zemljišno-knjižnim odjelima. Od njih se očekuje da do ožujka iduće godine riješe gotovo 300 tisuća zaostalih zemljišno-knjižnih predmeta.

U tijeku je i informatizacija pravosuđa kako bi se broj kompjutora u pravosudnim institucijama sa sadašnjih 3.500 popeo na deset tisuća.

Iz povećanog proračuna za pravosuđa osigurat će se nove i preurediti dio postojećih sudskih zgrada.

Pretpostavka za dostizanje pune ažurnosti jest i da se do polovice iduće godine popune slobodna mjesta u pravosuđu i uvede prekovremeni rad u još neke sudove. Do kraja prošle godine prekovremeni rad je uveden u 99 od 139 sudova, bez prekršajnih.

U prekršajnim sudovima lani je ostalo neriješeno 258.344 predmeta i jedina mogućnost da ti sudovi postignu punu ažurnost jest povećanje broja sudaca i uvođenje prekovremenog rada, navodi se u operativnom planu za provedbu reforme pravosuđa koji je Vlada ovoga tjedna poduprla.

(Hina) ggrb so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara