Vlada donijela potrebne odluke, ugovor o prodaji Željezare može stupiti na snagu

HRVATSKA je Vlada danas donijela potrebne odluke iz svoje nadležnosti vezane za prodaju sisačke Željezare ruskoj tvrtki ´Mečelj´, one će se dostaviti danas i time ugovor o prodaji Željezare može stupiti na snagu, izvijestio je danas ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

Vlada je danas, na telefonskoj sjednici, donijela odluke o davanju suglasnosti Hrvatskom fondu za privatizaciju za izdavanje brisovnog očitovanja i tabularne izjave u stečajnom postupku Željezare, te o davanju suglasnosti da se svi porezi vezani za kupoprodaju Željezare obračunavaju na kupoprodajnu cijenu, tj. na jednu kunu.

Te će odluke danas biti dostavljene stečajnom upravitelju i ´Mečelj Željezari´ i time ugovor može stupiti na snagu, kazao je Jurčić na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Jurčić nije mogao reći kada će početi proizvodnja u sisačkoj Željezari. To treba pitati novog vlasnika, kazao je, dodajući da proizvodnja može početi čim se obave potrebne pripreme, a to uz ostalo podrazumijeva i kada ruski vlasnik sklopi ugovore s radnicima.

Objašnjavajući odluku vezanu za plaćanje poreza Jurčić je kazao da je vladina odluka da se porez na promet nekretninama, koji je inače pet posto, plati na kupoprodajnu cijenu od jedne kune. Porezna uprava dobit će ugovor i naputak Vlade da se porez ne obračunava po zakonskim propisima nego na jednu kunu, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upitan što s plaćama radnicima Željezare za ožujak Jurčić je kazao da je Vlada ispunila svoje obveze i da će isplatiti plaće za siječanj i veljaču.

Na pitanje o traženju ruske strane za jamstva Vlade za naknadu u slučaju eventualnih šteta koje bi našli u Željezari, Jurčić je kazao da nema nikakvih takvih jamstava, da se o tome nije razgovaralo, te ponovio da se prodaje imovina sisačke Željezare u stečaju.

Vezano za najavu ruskog partnera da će tužiti ministra Jurčića zbog njegovih izjava o ´blitzkriegu´ Jurčić je objasnio da je riječ o terminu poznatom iz teorije i strategije ratovanja i sukoba. Ako je ruska strana to shvatila negativno ja im se ispričavam, kazao je Jurčić.

Kazao je da je ruska strana po svom ponašanju pokazala da u kratkom roku želi u Željezaru. I nama je u interesu bio brzi postupak ali po hrvatskim zakonima. Mečelj je bio najbolji ponuđač, cilj nam je bio zadržati ga, ali uz poštovanje hrvatskih zakona, istaknuo je Jurčić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara