Vlada federacije BiH ravnopravno tretira THT i Mobilkom

VLADA Federacije Bosne i Hercegovine podjednako je zainteresirana za ponude Hrvatskog telekoma (THT) i austrijskog Mobilkoma za investiranje u treću mrežu mobilne telefonije u BiH, potvrdio je potpredsjednik federalne vlade Gavrilo Grahovac.

Kako u ponedjeljak prenosi sarajevski "Dnevni avaz", Grahovac je ustvrdio da će vlada federalnog premijera Ahmeta Hadžipašića ravnopravno tretirati pristigle ponude T-HT i Mobilkoma.

Iako je ranije smatrana znatno povoljnijom ponuda T-HT, koja se odnosi na prijenos većinskog vlasničkog udjela u sadašnjem mobilnom operatoru Eronet na poduzeće HT Mostar, koje je nedavno dobilo licencu za trećeg GSM operatora u BiH, sada se ispostavilo kako Austrijanci ostaju u igri.

"Zanemarena je vrijednost GSM licence koju posjeduje HT Mostar. Razgovori (s T-HT-om) su vođeni kao da je teško stanje u toj tvrtki, a ne u Eronetu koji ima mrežu ali nema licencu. Vlada će se pozabaviti saniranjem stanja i u toj firmi na način da uposlenici i korisnici Eroneta budu sačuvani", kazao je Grahovac.

On je ustvrdio kako bi se Vlada Federacije, ukoliko bi prihvatila ponuđeni memorandum T-HT, morala obvezati "na temelju nejasnoća i pretpostavki".

Neprihvatljivim smatra i "ultimativni stav" T-HT-a prema kojemu bi se Vlada morala obvezati na prodaju svog kapitala u HT Mostar.

Pritom je, kako ističe zamjenik federalnog premijera, od ključnog značenja osigurati da uvođenje trećeg GSM operatora ne oslabi poziciju BH Telekoma.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncept kojega zagovara Grahovac, i kojega će braniti na sjednici vlade na kojoj se bude raspravljalo o ovom pitanju, je okončati prodaju paketa dionica Eroneta i osigurati da HT Mostar uđe u vlasničku strukturu tog poduzeća.

Predstavnik Mobilkoma potvrdio je kako je austrijska tvrtka u Sarajevo uputila novi prijedlog o investiranju koji se poklapa s onim što zagovara Grahovac.

Dubravka Jusić, voditeljica korporativnih komunikacija u Mobilkomu, potrdila je "Avazu" kako je ova tvrtka spremna investirati tako da HT Mostar ostane u vlasništvu države, a da se treći operator GSM telefonije u praksi služi licencom koju mostarska tvrtka ima.

Mobilkom je ranije ponudio otkup 50,5 posto vlasničkog udjela u Eronetu za 24 milijuna eura kao i otkup 49 posto udjela u toj tvrtki što ga ima T-HT.

Mobilkom bi nakon toga ponudio HT Mostar 20-postotni udjel u Eronetu u zamjenu za uporabu treće GSM licence.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara