Vlada G. Granića i Vidovića zadužila za nastavak pregovora sa sindikatima

VLADA je na današnjem zatvorenom dijelu sjednice zadužila potpredsjednika Vlade Gorana Granića i ministra rada i socijalne skrbi Davorka Vidovića za nastavak pregovora sa sindikatima oko izmjena Zakona o radu (ZOR).

Goran Granić novinarima je potvrdio da je Vlada spremna popustiti oko nekih spornih instituta, oko otkaznog roka i otpremnina, jer to, kako je rekao, ne bi mijenjalo samu namjeru zakona.

Očekuje da bi predložene izmjene ZOR-a mogle dobiti podršku u Saboru, ali ističe kako bi, osjeti li se, da se na tom pitanju špekulira, trebalo prekinuti cijeli proces i stvar ostaviti drugoj vladi.

Ako ne postoji spremnost svih da se izmjene ZOR-a donesu brzo, bolje je to prekinuti i ostaviti drugoj vladi, i u tom slučaju ću u ime Libre i tako nešto predložiti, rekao je Granić novinarima.

Dodao je da će se sa sindikatima razgovarati i o mogućnostima povoljnijih odredbi vezanih za naknadu za nezaposlene. Riječ je o produženju roka za isplatu tih naknada i o njihovoj visini, a kakav će se modalitet primijeniti, tek treba procijeniti, kazao je.

Poseban problem ostaje pak pitanje rada na određeno vrijeme, oko kojega su stavovi Vlade i sindikata suprotni. Prijedlog sindikata je da se ništa ne mijenja i da se proširi lista razloga za rad na određeno vrijeme.

Sindikalni stavovi tu su tvrdi jer smatraju da rad na određeno vrijeme onemogućava zaposlenima da riješe više drugih životnih problema. To je problem kojemu treba posvetiti posebnu pozornost, kazao je Granić.

Upozorio je i na izražen problem strukture nezaposlenih te dodao da bez obzira na zakonske odredbe dio njih teško dolazi do posla, a kod novoga zapošljavanja veliki broj se zapošljava upravo na određeno vrijeme.

Godišnje se prvi puta na Zavod za zapošljavanje prijavljuje prosječno 60.000 osoba. Ostali koji se prijavljuju već su bili zaposleni, a 50 posto ih je radilo na određeno vrijeme, naveo je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara