Vlada i oporba: O granici sa Slovenijom treba odlučiti sud u Haagu

"ŠTO JE riješeno, to se više neće rješavati", najavio je premijer Ivo Sanader poštivanje odluke kompromisnog suda, predstavljajući nakon sastanka Vlade sa svim parlamentarnim strankama njihovo zajedničko stajalište. Nakon propalih prijedloga da o pograničnom sporu između Slovenije i Hrvatske odlučuje OESS ili sud u Hamburgu, najprimjerenije rješenje odluka Međunarodnog suda u Haagu, slaži se Vlada i oporba.

Naime, Vlada se danas prvi puta u svom mandatu sastala sa predsjednicima svih parlamentarnih stranaka kako bi zajedno s njima odlučila koje će kompromisno rješenje o otvorenim pitanjima Sanader predložiti slovenskom premijeru Janezu Janši kada se sretne s njim na Bledu u nedjelju. Sastanak premijera, najavljuje Sanader dogodit će se na margini međunarodne konferencije na Bledu, na kojem će Janši on prenijeti stajališta koja su usuglasila Vlada i oporba.

Spor bi trebao trajati godinu i pol, troškove snosi UN

Kako je Hrvatska odbila slovenski prijedlog,  međunarodno pravni postupak pred sudom OESS-a, a Slovenija Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu koji je predložila Hrvatska, "onda je logično po našoj procjeni da ostaje treća institucija, međunarodni sud pravde u Haagu, koji je glavni sudski organ Ujedinjenih naroda", kazao je akademik Davorin Rudolf, koji je prisustvovao sastanku Vlade i oporbe.

"Taj sud ima 15 sudaca koji se biraju na dugi rok, od osam godina i imaju veliko iskustvo i veliku praksu, nema državljana Hrvatske ni Slovenije, prema tome, vrlo objektivno i nepristrano taj su može presuditi u ovom sporu", kaže Rudolf i dodaje kako je Haag od osnivanja 1947. rješavao oko stotinu sporova među državama od kojih je pedesetak bilo graničnih.

Procjenjuje da bi sudski postupak mogao trajati godinu dana, ali u prosjeku takva suđenja traju oko godinu i pol. "Savudrijska vala je vrlo prost zaljev, nema ulegnuća, nema nafte", objašnjava on i dodaje kako neće biti sudskih troškova, jer ih pokrivaju Ujedinjeni narodi, a države plaćaju samo slanje svojih ljudi.

Sanader zadovoljan političkom zrelosti oporbenjaka i Vlade

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader je rekao kako se sa oporbenim strankama dogovorio oko sva četiri otvorena pitanja sa Slovenijom i da ih sada treba predstaviti slovenskoj strani. Nastavit ćemo ovaj dijalog sa parlamentarnim strankama, najavljuje on, kad budemo čuli i slovenska stajališta.

"Jer ovo pitanje nadilazi partikularne stranačke interese, to je nacionalno pitanje i zato izražavam svoje zadovoljstvo što je danas bilo vrlo konstruktivno,što se razgovaralo otvoreno i što se tražilo rješenje koje štiti i promovira ona načela za koja smo se oduvijek zauzimali od raspada Jugoslavije, i stvaranja suverene i samostalne Republike Hrvatske", kazao je Sanader, najavljujući još jedan sličan sastanak. Posebno je zadovoljan jer unatoč činjenici da su "izbori za nekoliko mjeseci i da postoji veliki politički rivalitet između naših stranaka, svi sudionici su pokazali veliku političku zrelost i odgovornost kad je riječ o nacionalnim interesima".

Postupak: Dogovor vlada, dogovor stručnjaka, sastavljanje ugovora

Što se tiče procedure, Sanader je rekao da se sa Slovencima najprije treba složiti hoće li arbitar biti sud u Haagu ili neki četvrti tribunal. Odgovarajući na pitanje hoće li se rješavati samo morska granica ili i neke točke na kopnu, Sanader kaže da "Što će biti tema, o tome će najprije razgovarati eksperti", koji će sa slovenskim kolegama usuglasiti stanje. Ono što je usuglašeno, usklađeno, o tome se neće pregovarati, kaže premijer, a raspravljat će se ono što nije usuglašeno.

"Ako se vlade dogovore na političkoj razini onda se sastavlja jedan ugovor koji se zove Pristantna pogodba, ili kompromis. Jedna vrlo kratak ugovor u kojem su navedene stranke u sporu i predmet spora. Taj ugovor se dostavlja, recimo, Međunarodnom sudu u Haagu i na temelju tog početnog ugovora sud se proglašava nadležnim. Svaka od država u sporu ako nema svoga suca, svoga državljanina, imenuje svoga ad hoc svoga suca, onda se imenuju i agenti savjetnici", objašnjava Rudolf.

"Inače, taj sud je sud Ujedinjenih naroda i on je obavezan, ukoliko se mi sa Slovenijom dogovorimo da će to biti taj sud, onda je obavezna njihova odluka, presuda, i treba je primijeniti, ali naravno da postoji mogućnost i da se oba parlamenta, Hrvatski sabor i Državni zbor u Sloveniji, obvežu da će prihvatiti rezultat te presude", kaže premijer odgovarajući na pitanje hoće li se poštivati odluka suda u Haagu.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara