Vlada ide u ubrzanu privatizaciju posrnulih državnih tvrtki, dio radnika ostat će bez posla

POTPREDSJEDNIK Vlade i član HDZ-ova Nacionalnog vijeća Damir Polančec najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da se Vlada nakon analize odlučila za ubrzan preustroj privatizacijom sisačke Valjaonice cijevi, splitske Željezare, šibenskog TLM-a i Remontnog brodogradilišta "Viktor Lenac".

Odluka je predstavljena sindikalnim središnjicama s najviše članova i dobili smo potporu za takav način preustroja, a njihovi predstavnici sudjeluju u izradbi natječaja, kazao je Polančec .

Napomenuo je da splitska Željezara zapošljava oko 500 radnika te da su ukupne obveze 480 milijuna kuna, od toga je 350 milijuna dug državi, pri čemu je 150 milijuna PDV-a i jamstava, a oko 200 milijuna kuna su nedospjele obveze.

Zaključeno je da će se morati malo odstupiti od uvjeta iz zadnjeg natječaja, a preustroj proveden po modelu prihvatljivu Europskoj komisiji i Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja.

"Smatramo da svi radnici trebaju zadržati posao te završiti investicijski ciklus i za to osigurati 55 milijuna kuna. Mogući strateški partner treba preuzeti obveze prema dobavljačima, izdati jamstva za 200 milijuna kuna državnih jamstava i ponuditi otkup državnih tražbina uz diskont." - objasnio je Polančec.

To su nešto povoljniji uvjeti, naglasio je, dodavši da za splitsku Željezaru postoji zanimanje i "vjerujemo da će privatizacija biti uspješna i dovršena do kraja lipnja ove godine. Sva prava iz kolektivnog ugovora kao obvezu preuzet će strateški partner, no radnička prava ne smiju biti ta koja će ga otjerati, rekao je Polančec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisačka Valjaonica cijevi s temeljnim kapitalom od 400 milijuna kuna u sastavu ima zemljište koje ne tvori logičnu proizvodnu cjelinu i ono se izdvaja.

U trećem privatizacijskom krugu, pod posebnim uvjetima, Polančec vjeruje da će biti pronađen strateški partner koji će moći dati zamjenska jamstva.

Vjerojatno svi radnici ne će moći zadržati posao, pa će se provesti anketa koji bi radnici bili voljni napustiti tvrtku s otpremninom, a nastojat ćemo da broj zaposlenih ne bude manji od 1200.

Želimo osigurati strateškog partnera sa znanjem, modernom tehnologijom i pristupom svjetskom tržištu, koji je spreman dugoročno ulagati.

Šibenski TLM nastojimo privatizirati kao društvo u cjelini s preuzimanjem kolektivnog ugovora i 1400 radnika te jamstvo da će najmanje dvije godine zadržati posao i uložiti najmanje 80 milijuna eura u iduće dvije godine.

TLM je dobio u zadnjih deset godina više od milijardu i pol kuna državnih jamstava, država vraća zajmove i teret je za zdrav dio gospodarstva, rekao je Polančec.

Dodao je da je to korak prema smanjenju državnih jamstava takvim poduzećima i sigurnijoj budućnosti za zaposlenike.

Remontno brodogradilište "Viktor Lenac" ima budućnost jer, iako je u stečaju, pozitivno posluje.

Predviđeno je da pulsko brodogradilište "Uljanik" preuzme tražbine banaka od "Lenca" te da zajedno s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj budu razlučni vjerovnici i izvuku tvrtku iz krize, rekao je potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara