Vlada ipak kontaktirala s Gotovinom

IAKO je glasnogovornik Vlade Ratko Maček demantirao napise iz novog broja Globusa, prema kojemu je poslanik Vlade RH Jure Kapetanović prije dva i pol mjeseca kontaktirao s odbjeglim generalom Antom Gotovinom, visoki izvor iz same Vlade potvrdio je u razgovoru za Jutarnji list da je informacija objavljena u Globusu ipak istinita.

U istom je kontekstu zanimljivo spomenuti odgovor ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt na novinarsko pitanje može li komentirati napis iz Globusa.

"Pitanje je li Vlada angažirala Juru Kapetanovića da pregovara s generalom Antom Gotovinom i pokuša ga nagovoriti na predaju nije posao ministrice pravosuđa i to ne želim komentirati." - kazala je Škare-Ožbolt na press konferenciji održanoj u srijedu.

Podsjećamo, Globus piše da je Vladin emisar Jure Kapetanović pregovarao s Gotovinom u Bosni, odnosno da ga je taj bivši šef kontrole leta u Zagrebu, sada zaposlen u Bruxellesu, prije dva i pol mjeseca pokušao nagovoriti na predaju Haagu, te da je Gotovina radi sastanka s Kapetanovićem u BiH prebačen s nepoznatog odredišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnji u izdanju od četvrtka piše kako im je visoki izvor iz Vlade potvrdio da je napis u Globusu istinit. Isti izvor tvrdi da Hrvatska u ovom trenutku zaista poduzima sve kako bi bi locirala i uhitila generala Gotovinu, te uvjerila međunarodnu zajednicu da je Gotovina zaista izvan dosega hrvatskih vlasti.

No, teško je vjerovati da će međunarodna zajednica povjerovati Vladi ukoliko se zaista ispostavi da su hrvatske vlasti prije samo dva i pol mjeseca imale priliku uhititi odbjeglog generala, a nisu to učinile.

Predstavnici međunarodne zajednice, koji su tu informaciju i otkrili Globusu, tvrde da je ista informacija došla do Haaga i Londona, te je ona tamo shvaćena kao dokaz da Vlada može locirati i uhititi Gotovinu, ali to ne želi. Upravo zbog toga ovih je dana i došlo do zaoštravanja stava međunarodne zajednice prema Hrvatskoj, odnosno uvjetovanja početka pregovora predajom generala Gotovine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara