Vlada iz sljedećeg proračuna više od pola milijuna kuna daje za Mesićev ured

Vlada iz sljedećeg proračuna više od pola milijuna kuna daje za Mesićev ured

Tekst: Z.J.
Foto: Davor Pongračić / Cropix

U PRORAČUNU za sljedeću godinu Vlada će morati uvrstiti i stavku renoviranja novoga ureda bivšeg predsjednika države Stjepana Mesića. Prema onome što prenosi Slobodna Dalmacija, Mesić i premijerka Kosor su se dogovorili da bi predsjednik u novi ured trebao ući u ožujku, a zasad se čeka da Središnji ured za upravljanje državnom imovinom potpiše odluku prema kojoj se prostor u državnom vlasništvu dodjeljuje bivšem predsjedniku. Prve procijene od pola milijuna kuna neće biti dovoljne.

Ovim proračunskim izdvajanjem po prvi puta će se uvesti u proračun stavka za bivšega predsjednika. Naime, prema odredbama Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike iz 2004. godine, hrvatski predsjednik, nakon prestanka obnašanja dužnosti, ima doživotno pravo na svoj ured, dva zaposlenika, osobnog vozača, službeno vozilo i na državno osiguranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država plaća i sve buduće troškove ureda

Također, svi troškovi ureda, od električne energije, grijanja, telefona i interneta do održavanja računalne opreme plaćaju se iz državnoga proračuna. Prema zakonu, Vlada je dužna predsjedniku osigurati prostorije prema točno određenim standardima najkasnije 30 dana od dana prestanka predsjedničke dužnosti.

Iz Ureda predsjednika su javili da je predsjednik o uredu razgovarao i s bivšim premijerom Sanaderom te da je nužno da njegov budući ured bude završen na vrijeme jer je Mesić "za 2010. godinu zakazao neke važne sastanke". Iz Ureda naglašavaju da će Mesić "s bogatim međunarodnim vezama i iskustvom, i dalje moći pomagati svojoj državi".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara