Vlada: Izbori za predstavnike manjina nisu raspisani prerano, odaziv očekivan

U POVODU nedavno održanih izbora za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina hrvatska Vlada u današnjem priopćenju navodi da izbore nije prerano raspisala, da je odaziv bio očekivan, te da odbija ulaziti u polemike s "često neutemeljenim kritikama predstavnika malog broja manjina".

Vlada odbija ulaziti u polemike s često puta neutemeljenim kritikama malog broja predstavnika nacionalnih manjina o neuspjehu, neorganiziranosti i preranom raspisivanju izbora.

Vlada očekuje da će izabrana vijeća i predstavnici nacionalnih manjina zajedno sa Savjetom za nacionalne manjine afirmirati sustav utemeljen Ustavnim zakonom o pravima manjina, te motivirati, ohrabrivati i poticati građane da se na idućim izborima u većem broju i kandidiraju i izađu na izbore, stoji u vladinom priopćenju.

Izbori su, navodi se, i po izvješćima GONG-a protekli u snošljivom i demokratskom ozračju, bez većih nepravilnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada podsjeća da su ti izbori zajamčeni Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina donijetim u prosincu prošle godine i smatra da ih nije prerano raspisala. Već i sama široko provedena rasprava o Ustavnom zakonu u kojem je sudjelovao i širok krug predstavnika nacionalnih manjina, njihovih udruga i zastupnika, po mišljenju Vlade, bila je medijska priprema za te izbore, a mjesec dana prije izbora predstavnici manjina bili su obaviješteni putem medija o njihovom održavanju.

U priopćenju se navodi da su se u obavještavanje o izborima uključili i misija OESS-a u Hrvatskoj i nevladina udruga GONG.

Vlada smatra da će se izborom vijeća i predstavnika nacionalnih manjina i ulaskom velikog broja novih ljudi u društveni život Hrvatske, sve sredine senzibilizirati u rješavanju problema svakodnevnog života i ostvarivanju ustavnih i zakonskih prava nacionalnih manjina, navodi se u priopćenju.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara