Vlada: Izmjene Zakona o sudovima

MOGUĆNOST prenošenja nekih predmeta s jednog na drugi stvarno nadležni sud, te ovlašćivanje i sudskih savjetnika da pripremaju odluke, ne samo u parničnim već i u ovršnim, izvanparničnim i sl. predmetima, novine su predviđene izmjenama Zakona o sudovima koje je Vlada danas uputila u hitnu saborsku proceduru.

Te izmjene dio su Vladinih nastojanja da se smanji broj sudskih predmeta i vrijeme trajanja sudskih sporova.

Više ne smijemo gubiti vrijeme na rasprave zašto je i kako do toga došlo, nego moramo ići na rješenja, smanjiti broj zaostataka i skratiti vrijeme trajanja postupka, kaže premijer Ivo Sanader.

Broj predmeta može se smanjiti i promjenama u organizacijskom ustroju pravosuđa, ističe resorna ministrica Vesna Škare Ožbolt.

Potrebna je, kaže, i bolja edukacija sudaca, te najavljuje mogućnost osnivanja pravosudne akademije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najavila je i izmjene Ovršnog zakona prema kojima ovršne postupke ne bi vodili javni bilježnici, već bi se to povjerilo specijalziranim stručnim službama.

Prema predloženim izmjenama Zakona o sudovima predsjednik Vrhovnog suda moga bi, uz prethodno mišljenje Opće sjednice toga suda, odrediti da se pojedine vrste predmeta sa preopterećenih sudova prebace na postupanje drugom stvarno nadležnom sudu.

Stranke i njihovi punomoćnici u tim bi slučajevima imali pravo na naknadu troškova javnog prijevoza, a odvjetnici i naknadu troškova izbivanja iz pisarnice.

Izmjene predviđaju i donošenje Kodeksa sudačke etike, praćenje i ocjenjivanje rada sudaca. Predsjednik suda bi za svaku godinu utvrđivao je li sudac donio onoliki broj odluka koji je predviđen okvirnim mjerilima za rad sudaca, je li poštovao rokove.

Suce bi ocjenjivala sudačka vijeća, a ocjena bi mogla biti od nezadovoljavajuće do pokazivanja iznadprosječnog znanja, sposobnosti i rezultata. Ocjenjivanje sudaca počelo bi nakon navršene četvrte godine rada.

Postojeću odredbu da suci ne mogu biti pripadnici političkih stranaka, izmjenama se i pojačava navođenjem da se ne mogu ni baviti političkom djelatnošću.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara