Vlada mijenja zakon o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata

IZMJENAMA Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata, što ih je na današnjoj sjednici utvrdila hrvatska Vlada, prava vojnih i civilnih invalida Drugog svjetskog rata sve bi se više ujednačila s pravima koja imaju hrvatski ratni vojni invalidi i članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

Izmjenama, o kojima se još treba očitovati Hrvatski sabor, povećala bi se obiteljska invalidnina za poginule civile i osobe stradale na služenju vojnog roka, pa bi se iznos te invalidnine sa sadašnjih 498 kuna povećao na 831 kunu.

Pravo na opskrbninu dobile bi i udovice sudionika II. svjetskog rata koji su se u rat uključili prije 9. rujna 1943. i bili u njemu do 15. svibnja 1945.

Niz je prava predviđen za djecu civilnih invalida rata, djecu poginulih ili umrlih civila, kao i osoba koje su stradale na služenju vojnog roka.

Tako bi primjerice, ta djeca dobila pravo na besplatne udžbenike, prednost pri upisu u škole, smještaju u domove, pravo na stipendiju, prednost pri zapošljavanju itd.

Civilima koji su bili zatočeni, vrijeme u zatočeništvu priznavalo bi se kao staž osiguranja i to onima koji su bili zaposleni u dvostrukom trajanju, a onima koji su u vrijeme zatočenja bili nezaposleni u jednostrukom trajanju.

Predložene izmjene odnosile bi se i na pripadnike hrvatskih Oružanih snaga i policije koji sudjeluju u mirovnim misijama izvan domovine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je Saboru na raspravu i donošenje poslala konačne tekstove Zakona o zaštiti osobnih podataka, o proračunu, te o deviznom poslovanju.

Novi Zakon o proračunu, kaže ministar financija, Mate Crkvenac donosi novi pristup budžetiranju, jamči učinkovitije raspolaganje novcem poreznih obveznika. Tako bi se u pravilu, već u svibnju moralo duboko biti u pripremama državnoga proračuna za iduću godinu.

Ključna pak riječ novog Zakona o deviznom poslovanju je liberalizacija.

Liberalizacija kapitalnog računa provodila bi se postupno, a ulaskom Hrvatske u EU područje deviznog poslovanja posebice uskladilo s europskim standardima, kazao je Crkvenac.

(Hina) bn/um azZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara