Vlada: Na droge testirati učenike, studente, vojnike i vozače

TESTIRANJE na droge učenika u srednjim školama, studenata, ročnih i djelatnih vojnika, te vozača dio je preventivnih mjera predloženih u Nacionalnom programu suzbijanja zlouporaba droga za 2003., koji je danas prihvatila Vlada.

U tom dokumentu naglasak je stavljen na prevenciju, a preventivni se programi odnose prije svega na mlade kod koje se bilježi rast konzumacije i ovisnosti o drogama, rekao je predstojnik vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Ante Barbir.

Program, kojem su ministri dali visoku ocjenu, predlaže da se na zahtjev škola učenici mogu testirati na sistematskim pregledima. Isto se traži i za studente u domovima i to više puta godišnje.

Testirao bi se i djelatni i ročni sastav Oružanih snaga, te stegovno sankcionirali djelatni vojnici s drogom u organizmu.

Glede testiranja, treba vidjeti ulazi li se time u sferu ljudskih prava, upozorio je ministar unutarnji poslova Šime Lučin.

Članovi Vlade suglasili su se kako je u borbi s drogom bitno koordinirati rad svih institucija, a premijer Ivica Račan dodaje kako je ključna i suradnja s civilnim sektorom.

Jedino se sustavnim, koordiniranim radom možemo učinkovito oduprijeti ovisništvu i organiziranom kriminalu, izjavio je potpredsjednik Vlade Ante Simonić.

Lučin je iznio podatke koji govore o uspješnijoj zapljeni droge u prošloj, u odnosnu na pretprošlu godinu. Lani je zaplijenjeno 110.000 komada ecstasya (12.000 u 2001.) oko 40 kilograma heroina (dvostruko više nego godinu prije), 550 kilograma marihuane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naglašena je potreba liječenja i rehabilitacije što većeg broja ovisnika, posebno heroinskih čiji se broj procjenjuje na 15.000, a 70 posto ih nije uključeno ni u jedan oblik liječničkog tretmana.

Nacionalni program od MUP-a i carinske službe traži aktivniji rad na sprječavanju unosa droge u zemlju, a od policije da ´uličnom redukcijom´ smanji dilanje droge, posebno pred školama, disko klubovima i u vojnim objektima.

Vlada je predložila da se status pripadnika HVO-a riješi tako da BiH, bilateralnim sporazumom koji bi sklopile dvije Vlade, preuzme pripadnike HVO-a u svoj sustav. Hrvatska bi, pak, osnovala fond socijalne pomoći iz kojega bi se isplaćivala razlika naknade do određenog iznosa.

Potpredsjednik Vlade Goran Granić izvijestio je da Hrvatska za potrebe pripadnika HVO-a (njih oko sedam tisuća) godišnje izdvaja preko 400 milijuna kuna, s tim da svi slučajevi nisu riješeni.

Kazao je da je prethodna vlast, ne razmišljajući o dugoročnosti i održivosti tog rješnja, u rješavanje problema vojnika HVO-a ušla improvizirajući, s vrlo pojednostavljenim načinom verifikacije tog sustava, s nejednakim pristupom svima.

Vlada je odlučila da se za potrebe državnog brodara Jadrolinije u domaćim brodogradilištima naruči gradnja četiriju novih, Ro-Ro putničkih brodova. Brodovi bi se trebali izgraditi do turističke sezone 2004., a ugovorna cijena po brodu iznosi 5,7 milijuna eura.

Vlada je osnovala tročlano Povjerenstvo koje će izabrati najpovoljniju ponudu za trajno zbrinjavanje 15 tisuća tona starih zaliha mesno-koštanog brašna.

Prihvaćen je projekt uspostave zadružnog organiziranja i zadružnog registra kojim bi se elektronički evidentirao broj zadruga kojih je, samo u prošloj godini, osnovano 150.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara