Vlada na krizu odgovara guranjem glave u pijesak

Vlada na krizu odgovara guranjem glave u pijesak

PUNO toga što poručuju iz Vlade RH vezano za svjetsku financijsku krizu jednostavno nema smisla. Svi se jako trude uvjeriti javnost kako je Hrvatska imuna na krizu, iako nitko nije objasnio kako je to točno imuna. To je već dovoljno da podigne razinu sumnje, a kad se dodaju i neki potpuno nelogični potezi i najave, sumnja se samo produbljuje.

"Garancije" nemaju smisla

Recimo, ministar financija Ivan Šuker istodobno najavljuje dvije stvari. Kao prvo, najavljuje podizanje garancije štednih depozita građana u hrvatskim bankama na svotu "ne manju od 50 tisuća eura", a istodobno "po deseti put" ponavlja kako su banke u Hrvatskoj sigurne.

Ako su banke u Hrvatskoj sigurne, zašto povećavati garanciju štednih depozita? Kriza zasad nije pogodila hrvatski bankarski sektor na isti način na koji je pogodila bankarske sektore u državama eurozone. Kakvog onda smisla ima pratiti njihove poteze, ako tvrdimo da je bankarski sektor u Hrvatskoj daleko stabilniji od onog u eurozoni?

Osim toga, ostaje pitanje čime to točno Vlada namjerava garantirati štedne depozite u visini od 50 tisuća eura. Naime, ista ta Vlada je u svibnju ove godine najavila kako je s predsjednicima uprava vodećih poslovnih banaka u Hrvatskoj postigla dogovor o kreditnom aranžmanu u visini 750 milijuna Eura namijenjenom za refinanciranje otplata inozemnog i domaćeg javnog duga predviđenih Državnim proračunom za 2008. godinu.

Dakle, Vlada se prije pet mjeseci zadužuje kod banaka, e da bi sada najavljivala garanciju štednih depozita u tim istim bankama. Ima li to smisla?

Ignoriranje upozorenja

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nadalje, nitko u Vladi ne spominje jučerašnje priopćenje Svjetske banke i MMF-a, dano nakon istog onog sastanka nakon kojega je Šuker objavio sigurnost hrvatskih banaka, a u kojem se navodi kako će "zemlje u razvoju i tranziciji biti u velikoj opasnosti od ozbiljnih posljedica ako  kreditna kriza i usporavanje globalnog financijskog sustava potraju".

Svjetska banka i MMF navode činjenicu da su efekti kreditne krize, kao i efekti povećanih cijena goriva i hrane već imali snažan utjecaj na ekonomiju zemalja u razvoju i tranziciji, a taj utjecaj samo će rasti. No, nema veze, Šuker kaže da je hrvatski bankarski sustav izvan opasnosti, kao i cijela Hrvatska, pa ne trebamo vjerovati tim institucijama, o čijim dotacijama uvelike ovisi hrvatsko gospodarstvo.

Stvar je jasna, zemlje čija ekonomija ovisi o stranim kreditima u opasnosti su zato što bi izvori tih stranih kredita uskoro mogli presušiti. Kriza neće brzo proći, to je svima jasno. Jedino što nitko ne može predvidjeti je koliko će ozbiljni biti njeni efekti. Kako stvari sada stoje, neće biti lagano.

Ne može se stvoriti strategija ako se ne prizna da postoji problem

Hrvatskoj ni u kom slučaju ne treba panika, ali joj treba barem naznaka strategije. Za to bi bilo neophodno zaboraviti na političke bodove i priznati da postoji problem. HDZ to ne radi, nego se nada da će uspjeti prelijevati kompletno gospodarstvo iz šupljega u prazno dovoljno dugo da netko drugi riješi probleme. Uostalom, to ionako rade već dvadeset godina, pa zašto ne bi nastavili s tim.

Umjesto da svjetska kriza Vladi bude putokaz koji će služiti za pripremu, ona je samo izgovor kojim se pokriva vlastita nesposobnost. Nema ni dva mjeseca da su dužnosnici Vlade, odgovarajući na kritike zbog povećanja cijena, govorili kako Hrvatska nije i ne može biti izolirana od svjetske krize. Sada govore kako je na nju imuna. Kad počnu problemi, onda će opet govoriti kako je sasvim jasno da ima problema, jer je hrvatsko gospodarstvo ovisno o događanjima u svijetu i nije imuno na njih.

To je jedan opaki krug svjesnog ignoriranja istine, koji ne donosi ništa dobroga. Na kredit se može živjeti sve dok ne dođe vrijeme kad ga više ne možete otplatiti. Kako se čini, Hrvati će se probuditi tek kad na red dođu ovrhe.

Jovan Dragišić
Foto: Index
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara