Vlada: Na radnoj sjednici ministri raspravljaju o izmjenama proračuna

HRVATSKA Vlada započela je jutros izvanrednu, radnu sjednicu na kojoj raspravlja o prijedlogu izmjena i dopuna ovogodišnjeg proračuna, kojima bi se izvršile unutarnje proračunske preraspodjele u iznosu 2,44 milijarde kuna.

Nakon završetka te radne, za javnost zatvorene sjednice, izjavu za novinare dat će ministar financija Mato Crkvenac, kako se očekuje oko 12 sati.

O prijedlogu izmjena proračuna Hrvatski će sabor odlučivati na izvanrednoj sjednici, čije je sazivanje Vlada zatražila od 3. do 12. rujna. Sabor će na toj sjednici razmotriti deset još ranije upućenih zakonskih prijedloga kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s europskim, te niz financijskih dokumenata, a raspravljat će se i o državnom dugu, inozemnoj zaduženosti i platnoj bilanci.

Prema prošlotjednim najavama ministra Crkvenca, izmjenama i dopunama ovogodišnjeg proračuna neće se mijenjati ukupni prihodi niti rashodi (koji iznose 78 milijardi kuna), već se vrše unutarnje preraspodjele u iznosu 2 milijarde i 443 milijuna kuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tim bi preraspodjelama više novca trebala dobiti ministarstva obrane, unutarnjih poslova i socijalne skrbi, a osiguralo bi se i 80 milijuna kuna za provođenje parlamentarnih izbora.

Novac za te povećane rashode osigurat će smanjenjem proračunskih sredstava za ministarstava financija, potom obnove, branitelja, poljoprivrede, pomorstva, pravosuđa i zdravstva, itd.

Uz prijedlog izmjena i dopuna državnog proračuna, Vlada na današnjoj sjednici treba raspraviti i izmjene Zakona o izvršenju proračuna, smjernice makroekonomske i fiskalne projekcije za 2004., kao i fiskalne projekcije za razdoblje 2004.-2007., te izmjene Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave.

Vlada će razmotriti i prijedlog odluke o privremenom financiranju u prvom tromjesečju iduće godine, a prema ranijim najavama državni bi rashodi u tom razdoblju iznosili 18,7 milijardi kuna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara