Vlada najavila da će se gradonačelnike moći razrješavati referendumom

VLADA je na današnjoj sjednici obavijestila da je uputila u proceduru izmjenu Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, prema kojemu će se, ukoliko izmjena bude izglasana, gradonačelnike moći smjenjivati referendumom, na koji mora izaći trećina registriranih birača.

"Referendum će biti valjan ako na njega izađe 33 posto upisanih birača, a izglasa li se gradonačelniku nepovjerenje bio bi razriješen, Vlada bi imenovala povjerenika i raspisala izvanredne izbore", rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić, te najavio da bi se eventualna zlouporaba ovog zakona mogla spriječiti na način da ukoliko referendum propadne, da se idući može raspisati tek za godinu dana.

Palarić je rekao da će ovaj zakon riješiti i pitanja izbora za vijeća nacionalnih manjina i manjinske predstavnike u sredinama gdje manjine čine više od 15 posto stanovništva, i to na način da će manjine u tim sredinama moći birati zamjenike gradonačelnika.

Vlada je na treće čitanje u Sabor poslala i prijedlog dopune zakona kojim se reguliraju lokalni izbori, kojim bi se moglo spriječiti eventualno "trgovanje" mandatima vijećnika. Ostavka vijećnika bi se prema novom zakonu morala zaprimiti najmanje tri dana prije početka sjednice predstavničkog tijela, a kod javnog bilježnika ovjeriti najmanje osam dana prije.

Premijer Ivo Sanader čestitao je Uskrs svim građanima na početku sjednice, te najavio da će mirovine i naknade za nezaposlene sjesti na račune svojim korisnicima do kraja tjedna, dakle prije Uskrsa.

Vlada je utvrdila prijedlog izmjena Zakona o umirovljeničkom fondu, kojima je proširila broj korisnika prava na povrat duga na oko 43 tisuće korisnika najviših i obiteljskih mirovina. Najavili su da bi prva rata povrata duga tim umirovljenicima trebala biti uplaćena krajem lipnja.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara