Vlada ne može komentirati napise da je Haag ukinuo nalog

HRVATSKA Vlada odbila je u srijedu komentirati napise o medijima o tome da je Haški sud (ICTY) ukinuo nalog za uhićenje umirovljenog generala Janka Bobetka nakon što je ispunjen nalog za uručenje optužnice.

"Vlada ne može komentirati napise u medijima o tome da je sudsko vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ukinulo nalog za uhićenje i predaju umirovljenog generala Janka Bobetka, iako takvu odluku uskoro očekuje", navodi se u priopćenju vladinog Ureda za odnse s javnošću.

Kad službeno zaprimi odluku ICTY, Vlada će o tome izvijestiti javnost, dodaje se u priopćenju.

List "Vjesnik" objavio je srijedu da je sudsko vijeće ICTY u ponedjeljak ukinulo nalog za uhićenje umirovljenog generala Janka Bobetka i nalog o njegovu transferu u haški pritvor.

Pozivajući se na diplomatske i sudske izvore pri Haškom sudu, list navodi da je nadležno sudsko vijeće u ponedjeljak razmotrilo metodu uručenja optužnice generalu Janku Bobetku i prihvatilo je kao procesno ispravnu te ukinulo nalog za uhićenje generala Bobetka i nalog o njegovu transferu u haški pritvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac Carmel Agius izdao je 19. ožujka nalog kojim je od hrvatskih vlasti zatražio uručenje optužnice generalu Bobetku ili njegovim odvjetnicima u zamjenu za suspenziju naloga za uhićenje i predaju.

Vlada je optužnicu dostavila Bobetkovom odvjetniku Bosiljku Mišetiću.

Ratni zapovjednik Glavnog stožera Hrvatske vojske, stožerni general Janko Bobetko, optužen je po zapovjednoj i osobnoj odgovornosti za ratne zločine u operaciji Medački džep 1993.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara