Vlada: Nova jamstva Lencu

DRŽAVNO jamstvo u ukupnom iznosu od oko 3,7 milijuna eura, od čega je 1,4 milijuna eura jamstvo za dobro izvršenje posla, hrvatska je Vlada danas dala riječkom brodogradilištu "Viktor Lenac" za praćenje izgradnje plinskih platformi Ika i Ida.

Da Vlada danas nije povukla taj potez, Inagip bi te platforme gradila u inozemstvu, pa Lenac ne bi imao narudžbi, ni posla, a bez toga bi svaki sljedeći dogovor o Lencu bio neuspješan, poslali bi Lenac u stečaj, likvidaciju, pojasnio je ministar gospodarstva Ljubi Jurčić nakon zatvorene sjednice Vlade, na kojoj je donesena ta odluka.

Ministar ističe da se Vlada u cijelom poslu dodatno osigurala, pa će poslovi oko dviju platformi ići preko tvrtke North Adriatic, sa sjedištem u Italiji u kojoj vlasništvo ima i "Lenac", preko koje će "Lenac" ugovorno biti nositelj posla. North Adriatic će otvoriti račun u HBOR-u, a korištenje novca kontrolirat će Hrvatska brodogradnja.

Hoće li pak "Lenac" opstati ili ne, ovisi o konačnom odgovoru vlasnika, vjerovnika i kreditora o ugovoru koji su potpisali u srpnju ove godine. Okvirni rok za taj odgovor je 15. do 20. rujna kada će se znati hoće li Lenac opstati ili će u stečaj, rekao je ministar gospodarstva.

Ugovor vlasnika, vjerovnika i banaka predviđa financiranje "Lenca" sa 28 milijuna dolara, čime bi se podmirila potraživanja vjerovnika od 23,5 milijuna dolara, te završila investicija u Lencu. U tom je ugovoru 6 do 7 sudionika i ispadne li jedan on njih ugovor se neće moći realizirati. Ako do toga dođe - Lenac ide u stečaj, rekao je Jurčić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačnu odluku o ugovoru trebaju donijeti uprave i nadzorni odbori banaka, a Vlada odgovore očekuje do sredine ovog mjeseca.

Jurčić je izvijestio da je novoj Upravi Lenca naloženo da izradi detaljnu strukturu imovine i obveza, kako bi se u slučaju stečaja točno znalo što Lenac ima i kakve su mu obveze.

U slučaju stečaja država bi, preko HBOR-a, bila najveći vjerovnik Lenca (60 i više milijuna dolara) pa bi preko stečajnog upravitelja preuzela Lenac, kazao je Jurčić.

Sadašnje analize pokazuju da bi Lenac u ovoj godini mogao odraditi poslove vrijedne 35 do 38 milijuna dolara, iduće 60 milijuna dolara, a godinu poslije 70 milijuna, rekao je.

Jurčić se nada da će vjerovnici, koji su blokirali račun Lenca, nakon današnje odluke Vlade deblokirati račun i postići sporazum o reprogramu svojih potraživanja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara