Vlada o odluci da se ne objavi upitnik Europske komisije

HRVATSKA vlada reagirala je u ponedjeljak na članak Damira Grubiša objavljenog u petak u Novom listu, u kojem on zamjera što Upitnik Europske komisije i odgovori koje će Hrvatska dati neće biti u cijelosti dostupni javnosti.

"Potrebno je istaknuti kako je Upitnik interni dokument Europske komisije, a ne Republike Hrvatske te kako Republika Hrvatska mora poštovati odluke same Europske komisije o njegovoj distribuciji. Od Hrvatske je izričito zatraženo da se tekst Upitnika ne objavljuje zato što se radi o internom dokumentu koji služi kao radni materijal u pripremi avis-a. Nadalje, potrebno je istaknuti kako ni države članice EU nemaju tekst Upitnika koji je u cijelosti pripremila Europska komisija", kaže se u priopćenju Vladina Ureda za odnose s javnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U priopćenju se dodaje da je "razgog takvog stava vrlo jasan - ukoliko bi sam Upitnik bio objavljen, postoji opasnost da javne rasprave i polemike postanu važnije od stručnih odgovora, na temelju kojih Komisija mora donijeti stručno mišljenje o spremnosti Hrvatske za kandidaturu za članstvo u EU".

Damir Grubiša je u svojoj kolumni u Novom listu u broju od 18. srpnja u tekstu naslovljenom "Pritajeni put europskog upitnika" kritizirao hrvatske vlasti zbog odluke o neobjavljivanju Upitnika Europske komisije kao ni odgovora što će ih Hrvatska dati na taj Upitnik. Grubiša piše, pozivajući se na anonimne, dobro obavještene izvore, da je "tako dogovoreno baš na zahtjev Hrvatske, jer je Europskoj komisiji to sasvim sporedno pitanje".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara