Vlada o ovogodišnjim požarima

POPISOM mjera za učinkovitiji sustav zaštite od požara, Vlada je danas dodala i obvezu svim otočkim gradovima i općinama da izrade zajednički plan zaštite od požara za svaki otok, te da osnuju i sufinanciraju zajedničke vatrogasne postrojbe.

To kao mogućnost već postoji u Zakonu o zaštiti od požara, no sada bi se propisalo kao zakonska obveza.

Postoje dobri primjeri takve suradnje na Sjevernom Jadranu konkretno na Krku no nejasno je zašto toga nema na otocima Srednje i Južne Dalmacije, izjavio je glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin na sjednici Vlade koja je raspravljala o ovogodišnjim požarima.

Radi što efikasnije zaštite od požara Jurin traži i brže ustrojavanje državne uprave za katastrofe.

Po podacima koje je dobila Vlada u 8 mjeseci ove godine u cijeloj je državi zabilježeno 8402 požara, što je za oko 4 posto manje u odnosu na prosjek u proteklih 5 godina.

No, istodobno je u Priobalju bilo 15,2 posto više požara nego u petogodišnjem prosjeku.

Jurin kaže da razloge za to treba tražiti i u suši, nezabilježenoj u proteklih pola stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jurin kaže i da je, po opožarenim površinama, Hrvatska treća među mediteranskim zemljama. U Portugalu je tako, u odnosu na ukupne šumske površine izgorjelo 14 posto tih površina, u Španjolskoj 1,2 posto, a u Hrvatskoj 1,1 posto.

Jurin stoga konstatira da se ne može govoriti o katastrofi u Hrvatskoj te da je sa stajališta vatrogastva sezona bila vrlo uspješna.

Naveo je i podatak da su 1998. i 2000. po broju požara bile teže, jer je u 2000. bilo 30 posto više požara nego ove godine.

Jurin je ponovno upozorio da općine i gradovi, posebno na otocima Srednje i Južne Dalmacije ne provode ni minimalne mjere poboljšanja protupožarne zaštite o čemu govori i podatak da se požari na istim lokacijama ponavljaju više godina.

U 80 posto slučajeva požar su uzrokovali nehat i nepažnja. Jurin pri tom iznosi i podatak da 63 posto mještana manjih mjesta u Splitsko-dalmatinskoj županiji ne zna da se ljeti ne smije paliti korov, te da je 93 telefonski broj vatrogasaca.

Vlada je stoga zaključila da nadležna ministarstva moraju poraditi na sustavnom podizanju protupožarne kulture.

Tu je kulturu potpredsjednik Vlade Goran Granić opisao primjerom koji je osobno vidio ovoga kolovoza, kada je na cesti uz more iz automobila s hrvatskom registracijom bačen opušak koji je uz upozorenje ugasio čovjek iz automobila s njemačkim tablicama.

Vlada je upoznata s podatkom da je oko 3 posto požara ove godine namjerno podmetnuto. Ipak takvi su požari, upozorava Jurin opožarili najveće površine. Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin pohvalio se pri tom da su počinitelji svih velikih požara otkriveni.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara