Vlada o poslovanju javnih poduzeća s područja energetike

ČLANOVI hrvatske Vlade izrazili su danas zadovoljstvo financijskom konsolidacijom i restrukturiranjem javnih poduzeća s područja energetike, šuma i voda u raspravi o poslovnim planovima šest javnih poduzeća.

Planove poslovanja na sjednici Vlade predstavili su čelnici Ine, Hrvatske elektroprivrede (HEP), JANAF-a, Plinacro-a te Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda.

Zadovoljstvo njihovom financijskom konsolidacijom i restrukturiranjem ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego izrazio je riječima da je Vlada iznašla načine i instrumente da promjeni vrlo negativne tendencije u poslovanju javnih poduzeća. Potpredsjednik Vlade Slavko Linić ističe da će se u ovoj godini dovršiti procesi restrukturiranja i u HEP-u, a donošenjem najavljenih strategije i zakona o šumama i restrukturiranje Hrvatskih šuma.

Predstavljajući plan poslovanja HEP-a predsjednik Uprave te tvrtke Ivo Čović istaknuo je da su zadovoljni stupanjem na snagu ugovora Hrvatske i Slovenije o Nuklearnoj elektrani Krško i ponovnim povratkom HEP-a u vlasništvo nuklearke. Očekujemo da stupanjem na snagu ugovora u roku tri dana postojeća uprava NE Krško sazove skupštinu na kojoj bi bili imenovani i novi nadzorni odbor i uprava i da time otpočne, nadamo se, brzi ulazak HEP-a u NE Krško i preuzimanje električne energije u što kraćem roku. Mislimo da je to moguće napraviti u narednih mjesec, dva, kazao je Čović.

Posebnu pozornost članovi Vladi posvetili su i pitanjima vezanim za zaštitu okoliša, prvenstveno vezano za JANAF i projekt Družba Adria. Predsjednica uprave JANAF-a Vesna Trnokop Tanta ističe da bi bilo dobro osnovati koordinativno tijelo koje bi pratilo problematiku toga projekta, a u kojem bi bili predstavnici svih nadležnih ministarstava.

Ministar zaštite okoliša Božo Kovačević rekao je da su prošle godine izdane četiri građevinske dozvole za izgradnju pumpnih stanica između Siska i Omišlja koje će omogućiti reverzibilni promet nafte. Uvjet za dobivanje uporabne dozvole je dokaz JANAF-a da je cjevovod osposobljen za reverzibilni promet, kazao je. Vezano za tankerski terminal u Omišlju koji je sada osposobljen samo za istovar nafte, Kovačević kaže da je potrebno izraditi studiju utjecaja na okoliš za utovar nafte. Napomenuo je da je potreban i plan intervencija za zaštitu mora u čijoj izradi i financiranju trebaju sudjelovati sve jadranske države. Ministarstvo je poduzelo korake za održavanje međunarodne konferencije koja će se održati početkom lipnja i na kojoj bi se trebale definirati zajedničke obveze u izradi i financiranju toga plana.

Iako je zadovoljan financijskom konsolidacijom i restrukturiranjem, potpredsjednik Linić izrazio je nezadovoljstvo planovima investicija nekih javnih poduzeća konkretno Hrvatskih voda i Plinacro-a. "Ne možemo biti zadovoljni smanjivanjem investicijskih aktivnosti Hrvatskih voda, stalno se govori da nema sredstava, a ne koriste potencijal da to riješe tuđim sredstvima. Kod Plinacro-a ne možemo biti zadovoljni što nisu uzeli kredite za realizaciju investicija", kazao je.

Direktor Hrvatskih voda Jakša Marasović izvijestio je, naime, kako su ove godine planirane investicije od 687 milijuna kuna, te posebno spomenuo projekt vodoopskrbe istočne Slavonije, koji se dijelom financira i kreditom Svjetske banke, a ostalo je neutrošeno oko 8,5 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Direktor Plinacro-a Darko Karačić izvijestio je da ta tvrtka ove godine planira ulaganja od 348 milijuna kuna u projekt razvoja plinsko-transportnog sustava. Ovogodišnje su investicije prije svega namijenjene realizaciji plinovodnog sustava Pula-Karlovac.

Vezano za poslovanje tvrtke s područja energetike, potpredsjednik Goran Granić ističe da će Hrvatska vjerojatno biti jedina zemlja koja je u dvije godine provela reformu toga sektora, od donošenja zakona do implementacije, a bez prethodnih priprema. Nadam se da ćemo u drugoj polovici ove godine moći reći da imamo do kraja restrukturiran energetski sustav, kazao je.

Prema iznijetim podatcima, Ina je prošlu godinu završila sa 903 milijuna kuna dobiti, u ovoj godini planira dobit od 415 milijuna kuna, a planirane su investicije u iznosu 2 milijarde kuna.

HEP je prošlu godinu završio s dobiti od 53,6 milijuna kuna, iako je i dalje prisutan gubitak iz poslovanja. Planirane su investicije u ovoj godini od 2,25 milijardi kuna, a bit će završena i dva kapitalna objekta - trafostanice Ernestinovo i Žerjavinec.

JANAF je u prošloj godini ostvario dobit od 40,3 milijuna kuna, a plan za ovu godinu je 7,5 milijuna kuna, dok su planirana ulaganja od 320,8 milijuna kuna.

Ministar poljoprivrede i šumara Božidar Pankretić izvijestio je da bi uskoro trebalo biti gotovo izvješće o projektu biodizela, a vjeruje da ćemo ove godine imati i probne količine biodizela.

(Hina) um/bn ds

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara