Vlada o pridruživanju Europskoj uniji, novom Zakonu o sportu

PREMIJER Ivica Račan izjavio je danas da Hrvatska ima povijesnu priliku ubrzati put u Europsku uniju te da zbog dobrog rezultata ne smijemo usporiti već nastaviti istim tempom.

Račan je to istaknuo na današnjoj sjednici Vlade koja je raspravljala o ostvarivanju plana provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU (SSP) za prošlu godinu.

Hrvatska je do sada ostvarila 59 posto definiranih obveza predviđenih za šestogodišnje prijelazno razdoblje prema SSP-u, a u prošloj je godini provedeno 92 posto planiranih mjera, izvijestio je ministar europskih integracija Neven Mimica.

Tako dobri rezultati su iznimno važni zbog podnošenja zahtjeva za punopravnim članstvom. Aplikacija se podnosi već sada da bi dostigli drugi krug proširenja EU, istaknuo je Mimica.

U hitnu saborsku proceduru Vlada je uputila izmjene Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave, kojim bi se osigurala provedba Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Prema popisu stanovništva iz 2001. i odredaba Ustavnog zakona, manjine imaju pravo na zastupljenost u tijelima 144 jedinice lokalne samouprave i 10 jedinica područne samouprave.

Da bi se ta prava u potpunosti ostvarila dodatni se izbori moraju provesti u pet županija i 83 lokalne jedinice.

Prema istim podacima, Hrvati čine manje od polovine ukupnog broja stanovnika u 17 općina, a za njihovu zastupljenost u lokalnim tijelima potrebni su dodatni izbori u 11 općina.

U prvo saborsko čitanje Vlada je poslala novi prijedlog zakona o sportu koji uređuje sustav sporta kao i njegove organizacijske oblike i pravni status.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zakonski tekst predviđa da Hrvatski olimpijski odbor ubuduće za svoj rad odgovara Ministarstvu prosvjete i športa, odnosno Vladi, a ne kao do sada Saboru, a posebno se uređuje i pitanje osnivanja i rada profesionalnih sportskih klubova i njihova vlasništva.

Tako se precizira da se profesionalni sportski klubovi osnivaju kao specifična dionička društva - sportska dionička društva.

Definiranjem vlasničke strukture, kako se obrazlaže, u tom će se segmentu sporta uvesti red, isključiti razni privatni interesi ´menadžera´.

Radi zaštite postupka pretvorbe amaterskih u profesionalne klubove, predlažu se određena ograničenja u stjecanju dionica, pa u prve dvije godine nitko ne bi mogao imati više od 25 posto glasova u glavnoj skupštini, odnosno, sportska bi dionička društva morala imati najmanje četiri vlasnika s po najviše 25 posto glasova u skupštini.

Također se precizira da je najmanji iznos temeljnog osnivačkog kapitala milijun kuna, a osnivači i suosnivači sportskog dioničkog društva ne bi mogle biti osobe koje mogu utjecati na regularnost natječaja.

Izrijekom se spominju sportski suci, menadžeri, vlasnici kladionica, a te osobe ne bi mogle biti ni članovi uprava ili nadzornih odbora klubova.

Zakon predviđa da se pri Ministarstvu prosvjete i športa osnuje povjerenstvo za praćenje cjelokupnog procesa profesionalizacije klubova u Hrvatskoj.

Zakonom se razrađuju i drugi oblici organiziranja sporta kao što su studentski sport, sport osoba s invaliditetom, sportska rekreacija te posebice sport u školi.

Prema iznijetim podacima u Hrvatskoj postoji oko 7000 sportskih klubova s gotovo 300.000 registriranih sportaša, a u školski sportski sustav uključeno je oko 120.000 djece.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara