Vlada o proceduri imenovanja veleposlanika i konzula

KOD imenovanja veleposlanika i konzula prvo će se zatražiti privola od države primateljice, a zatim će nadležni saborski odbor o tome dati svoje mišljenje, odlučila je danas na zatvorenoj sjednici hrvatska Vlada, koja je sjednicu održala u Varaždinu.

Takvo rješenje utvrđeno je kroz izmjene i dopune odluke o postupku osnivanja hrvatskih diplomatskih misija i konzularnih ureda u inozemstvu te o postupku postavljanja i opoziva šefova diplomatskih misija u inozemstvu.

Do sada je bila praksa da o budućim veleposlanicima i konzulima najprije raspravlja saborski Odbor za vanjsku politiku, a tek da se zatim traži mišljenje zemlje primateljice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Procedura postavljanja i opoziva šefova diplomatskih misija i konzularnih ureda počinje prijedlogom Ministarstva vanjskih poslova koje ta imenovanja i opozive predlaže Vladi, a na temelju prethodne suglasnosti predsjednika Vlade i predsjednika države.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je donijela odluku o osnivanju radne skupine za izradu zakona o provođenju odluke Ustavnog suda, odnosno skupine koja treba pripremiti zakon kojim bi se regulirao povrat duga umirovljenicima.

U radnoj je skupini šest predstavnika Vlade, te četiri predstavnika Hrvatske stranke umirovljenika, odnosno umirovljeničkih udruga.

Prema sporazumu HDZ-a i HSU-a, zakonski tekst koji bi regulirao povrat duga umirovljenicima trebao bi biti do 30. lipnja ove godine u saborskoj proceduri.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara