Vlada o Sporazumu o stabilizaciji i EU

VLADA je danas na zatvorenoj sjednici utvrdila provedbu obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i Europskih zajednica i njihovih država članica, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću.

Provedba obveza odnosi se na zakonske prijedloge kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s propisima Europske unije.

Vlada je Hrvatskom saboru predložila da ne prihvati prijedlog izmjena Zakona o područjima od posebne državne skrbi, koji je predložila saborska zastupnica HSLS-a Đurđa Adlešić.

Izmjenama se predlaže da Grad Daruvar, koji ima samo dva naselja u području od posebne državne skrbi, u cijelosti uđe u sastav područja posebne državne skrbi.

Prijedlog nije podržan jer se njime dovode u povoljniji položaj sve pravne i fizičke osobe s prebivalištem i sjedištem na području Daruvara čime bi se povećali prihodi tih subjekata, dok bi se istovremeno smanjili prihodi Državnog proračuna za 2003. godinu.

Na sjednici je Vlada usvojila Strategiju razvitka mirovinskog sustava i sustava socijalne skrbi.

Vlada je prihvatila stajališta Ministarstva unutarnjih poslova u vezi s amandmanima pojedinih saborskih odbora i klubova zastupnika na konačni prijedlog Zakona o azilu te je također podnijela amandman kojim se stupanje toga zakona na snagu odgađa do 1. srpnja 2004.

Budući da se tim zakonom sustav azila u Hrvatskoj po prvi puta cjelovito i sustavno uređuje, provedba zakona zahtijevat će izdvajanje znatnih dodatnih sredstava iz državnog proračuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od preduvjeta za provođenje Zakona o azilu je uspostava Prihvatilišta za tražitelje azila, koje će se adaptirati sredstvima EU-a u sklopu CARDS projekta "Reforma azila".

Budući da su procedure Europske komisije za pripremu natječaja i ugovaranje izuzetno dugotrajne i složene, predviđa se da će Prihvatilište biti spremno za korištenje 1. srpnja 2004. pa se stoga stupanje zakona na snagu odgađa do toga datuma.

Donesena je Uredba o nadzoru uvoza i izvoza neobrađenih dijamanata kojom bi se operacionalizirala i omogućila provedba kontrole međunarodne trgovine sirovih dijamanata za industrijske potrebe.

Uredbom se propisuje nadzor uvoza i izvoza neobrađenih dijamanata te postupak certificiranja radi provođenja Procesa Kimberley. To je međunarodno dogovoreni postupak izdavanja certifikata od strane nadležnih tijela koja utvrđuju isporuku neobrađenih dijamanata.

Također je donesena Uredba o prijenosu prava upravljanja dijelom stanova u vlasništvu Republike Hrvatske kojima upravlja Ministarstvo obrane.

Uredbom se na Ministarstvo branitelja iz Domovinskog rata prenosi pravo upravljanja stanovima u vlasništvu Hrvatske, kojima upravlja Ministarstvo obrane, a koriste ih kao prvi stan ili kuću članovi obitelji poginuloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata te ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata i članovi uže obitelji umrloga vojnog invalida na dan stupanja na snagu Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Vlada je donijela Odluku o sudjelovanju pet hrvatskih vojnih promatrača u mirovnoj misiji UNMOGIP (Indija i Pakistan).

Također je donesena Odluka o nastavku sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj misiji u Afganistanu (ISAF) kojom se u mirovnu misiju upućuje do 36 pripadnika Oružanih snaga, uz mogućnost rotacije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara