Vlada o štrajku: Nudili smo sporazum, sindikati ga nisu prihvatili

"UNATOČ najavljenom štrajku i odbijanju sindikata državnih službi realno mogućeg i ponuđenog povećanja osnovice za obračun plaća za 3 posto, Vlada RH će do kraja ovoga tjedna sukladno prihvaćenom državnom proračunu za 2006. donijeti odluku i početi s primjenom od 1. siječnja 2006. obračuna i isplate povećanih plaća za sve državne službenike i namještenike", priopćeno je večeras iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću.

U priopćenju Vlada RH ističe da je "sa sindikatima državnih službi bila voljna odmah pristupiti, u partnerskom odnosu, analizi i promjeni pojedinih odredbi Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi, te o nizu drugih aktivnosti u sklopu reforme državne uprave, kojima je cilj, uz ostalo, poboljšanje i materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih u državnoj službi".

No, kako se navodi, "sindikati ponuđeni sporazum nisu prihvatili već su se odlučili na organizaciju štrajka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jednodnevni štrajk za sutra je najavio sindikat državnih službi zbog niskih plaća i lošeg statusa državnih službenika i namještenika.

U večerašnjem priopćenju Vladinog Ureda za odnose s javnošću naglašava se kako je " Vlada RH - polazeći od zakonskih odredbi i Kolektivnog ugovora, kao i svojih ovlasti - kao poslodavac donijela odluku da se sudionicima štrajka neće obračunati i isplatiti plaća i dodaci na plaću, razmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku" .

U priopćenju se također navodi kako će "Vlada RH i dalje ustrajati na razvoju i unaprjeđenju socijalnog partnerstva, te je uvjerena da je to jedini put kojim je moguće ostvariti pozitivne rezultate na poboljšanju položaja radno aktivnog stanovništva, a među njima i državnih službenika i namještenika".

Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara