Vlada o suradnji s Malezijom, Belgijom

VLADA Republike Hrvatske na svojoj je zatvorenoj sjednici prihvatila objedinjeno Izvješće o provedbi mjera tijela državne uprave radi uklanjanja uzroka kršenja ljudskih prava iz Izvješća o radu Pučkog pravobranitelja za 2001. godinu.

Kako se navodi u priopćenju vladina Ureda za odnose s javnošću, provodile su se mjere pritužbi na rad sudova, imovinskih i stambenih pitanja, prava iz mirovinskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja, organizacije zdravstva, socijalne skrbi, mjere iz područja rada i radnih odnosa, prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji te stradalnika rata, razne druge mjere te opće mjere za poboljšanje suradnje s uredom Pučkog pravobranitelja. Opća je ocjena da se mjere uspješno provode.

Vlada predlaže Hrvatskom saboru potvrđivanje Ugovora između Vlada Republike Hrvatske i Republike Malezije te Vlada Republike Hrvatske i Kraljevine Belgije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak, koji su potpisani u veljači 2002. godine odnosno u listopadu 2001. godine. Jedan od ciljeva sklapanja tih ugovora je i mogućnost da hrvatske građevinske i slične tvrtke ne plaćaju porez na dobit u Maleziji (ako ti radovi traju kraće od 9 mjeseci) odnosno u Belgiji 12 mjeseci, te da hrvatska zrakoplovna i pomorska društva koja obavljaju prijevoz putnika ili robe između Hrvatske i Malezije, odnosno Hrvatske i Begije plaćaju porez na ostvarenu dobit isključivo u Hrvatskoj.

Saboru se također predlaže potvrđivanje po hitnom postupku izmjena i dopuna Ugovora o slobodnoj trgovini između Republike Hrvatske i Republike Makedonije, te Ugovora između hrvatske i mađarske Vlade o predaji i prihvatu osoba koje nezakonito borave na njihovim državnim područjima.

Vlada je donijela Uredbu o plaćama, dodacima i naknadama u službi vanjskih poslova te Odluku o deviznoj vrijednosti koeficijenata. Tom se Uredbom utvrđuju plaće, dodaci na plaće, naknade troškova te druga prava i obveze koje proistječu iz rada u službi vanjskih poslova, i to kako u sjedištu službe tako i u hrvatskim predstavništvima u inozemstvu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela i Uredbu o naknadama ovlaštenim sucima Vrhovnog suda koji izvan redovnog radnog vremena izdaju naloge za provođenje mjera tajnog prikupljanja podataka, ovisno izdaju li suci naloge u zgradi suda ili se nalaze u stalnoj pripravnosti kod kuće. Naknada iznosi 300 kn bruto dnevno u radne dane, odnosno 600 kn u neradne dane ako se nalozi izdaju u zgradi Vrhovnog suda. Ako je sudac u stalnoj pripravnosti kod kuće naknada iznosi 150 kn bruto u radne dane, odnosno 300 kn u neradne dane.

Dopunjena je Uredba o pristupu, prolasku i boravku stranih ratnih i znanstvenoistraživačkih brodova u unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske. Dopuna omogućava ministru obrane da procijeni svaki pojedinačni zahtjev za dodatne mjere sigurnosti brodova te, uz suglasnost ministara vanjskih poslova, unutarnjih poslova te prometa, pomorstva i veza, odluči o odobravanju njihove primjene.

Vlada je podržala Program praćenja i kontrole bolesti plavog jezika u Hrvatskoj. Cilj Programa je utvrditi prisutnost, na vrijeme otkriti bolest kod goveda, time prekinuti lanac širenja bolesti i spriječiti gospodarske štete.

Vlada je prihvatila preporuke 6. zasjedanja Međuvladinog mješovitog odbora za provedbu Sporazuma između Hrvatske i Mađarske o zaštiti hrvatske manjine u Mađarskoj i mađarske manjine u Hrvatskoj.

Ukinut je vizni režim za državljane Posebnih upravnih područja Hong Kong i Macao Narodne Republike Kine, navodi se u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara