VLADA O TRANSPLANTACIJI ORGANA

Vlada je danas odredila zakonski okvir za transplantaciju organa, predloživši da se organi s umrle osobe mogu uzeti, osim ako se ta osoba unaprijed, za života i pisano nije suprotstavila darivanju organa.

S mogućnostima da se usprotive darivanju organa, pacijente bi upoznavao izabrani liječnik u primarnoj praksi, a njegova bi obveza bila i omogućiti pacijentima da se o tome pisano izjasne.

Kako će izgledati obrazac za pisanu izjavu propisat će ministar zdravstva, a resorno Ministarstvo vodit će posebne liste nedarovatelja.

Ministarstvo zdravstva koordinirat će poslove oko transplantacije, a vodit će i informacijski sustav, organizirati prijevoz organa i sl.

Službenicima koji nakon promjene ustrojstva državnih tijela ne budu raspoređeni, otkazat će se državna služba uz otkazni rok kako to propisuje Zakon o radu, takvo rješenje predviđeno je kroz izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima što su danas dobile Vladinu potporu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada naime, traži da se ukine institut raspolaganja državnih službenika tvrdeći da se pokazao nesvrsishodnim i da je službenicima davao male izglede da nađu odgovarajući posao.

Vlada je prihvatila plan poslovanja Hrvatske lutrije koja ove godine planira uprihodovati 447 milijuna kuna, te ostvariti bruto dobit od 80 milijuna kuna, što bi bilo 53 posto više nego prošle godine.

U korist proračuna Lutrija bi ove godine uplatila 241 milijun kuna, ili gotovo 30 posto više nego prošle godine, najavila je direktorica Lutrije Vesna Bakran.

(Hina) xum/bn yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara