VLADA O TURISTIČKOJ SEZONI

Ovogodišnja turistička sezona najbolja je do sada, a dobri rezultati očekuju se i iduće godine u kojoj se predviđa porast turističkog prometa za oko dva posto te financijskih rezultata za oko 5 posto.

Istaknuto je to na današnjoj sjednici Vlada koja je izviještena o rezultatima ovogodišnje turističke sezone, pripremama za iduću sezonu, te na kojoj je najavljen projekt "Hrvatski proizvod za hrvatski turizam".

Kada se uzme u obzir start ovogodišnje turističke sezone sa lošim vremenskim prilikama, nogometnim prvenstvom u Portugalu i Olimpijadom u Ateni, te milijun novih kreveta u konkurentskim zemljama u okruženju, Hrvatska je ostvarila sjajnu turističku sezonu, ocijenio je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

U prvih osam mjeseci ostvareno je 7,3 milijuna turističkih dolazaka, što je 4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, te 40,9 milijuna noćenja, što je porast za jedan posto.

Do kraja godine ministar Kalmeta očekuje 5 posto veći broj turističkih dolazaka i 3 posto više noćenja.

Financijski pak pokazatelji do kraja godine trebali bi biti veći za 7 do 10 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Premijer Ivo Sanader posebno značajnim drži produžetak sezone, uz podatak da je u rujnu ostvareno 10 do 15 posto više noćenja nego u rujnu prošle godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije bilo ni incidenata pa se Hrvatske ove godine, ističe Sanader, predstavila kao dobro organizirana zemlja i sigurna turistička destinacija.

U idućoj godini predviđa se rast turističkog prometa za dva posto te financijskih rezultata za oko pet posto, a program pripremnih aktivnosti predviđa poticanje selektivnih oblika turizma, daljnju privatizaciju turističkih tvrtki, obnovu starih i izgradnju novih hotela, te borbu protiv sive ekonomije u turizmu.

Ministri ističu kako treba raditi i na povećanju vanpansionske potrošnje, ubiranju ekološke rente od nautičara, jačanju programa zdravstvene sigurnosti turista uvođenjem helikopterske hitne pomoći i telemedicine.

Kako bi se što više povećao plasman hrvatskih proizvoda u turističku djelatnost resorno će ministarstvo objaviti natječaj za izbor institucije koja će izraditi projekt "Hrvatski proizvod za hrvatski turizam".

Kao jedan od projekata koji treba dalje razvijati u tom je kontekstu spomenut i projekt "Srdela snack", te razvoj seoskog turizma.

(Hina) xbn/xum yds

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara