Vlada o zaključku Hrvatskog Sabora

HRVATSKA vlada na današnjoj je zatvorenoj sjednici raspravljala o zaključku Hrvatskog sabora kojim ju se obvezuje dostaviti dokumentaciju haaškim osumnjičenicima i optuženicima i zaključila da će saborski zaključak provoditi sukladno pravima i obvezama Hrvatske, preuzetim Ustavnim Zakonom o suradnji s Haaškim sudom, te odredbama Statuta i Pravilnika toga suda.

Vlada u zaključku uz ostalo navodi da svaki od osumnjičenika i optuženika osobno može pregledati svu raspoloživu dokumentaciju ili može za to ovlastiti branitelja čiji je status potvrđen na odgovarajući način.

U zaključcima se ne navodi što se podrazumijeva pod tim da je braniteljev status "potvrđen na odgovarajući način".

Od izvora koji je bio nazočan na zatvorenoj sjednici doznaje se da je premijer Ivica Račan rekao da Vlada mora poštivati isključivo rezon pravne države, a ne logiku politike i naveo da je potpuno jasno što znači status branitelja potvrđenog na odgovarajući način.

Vlada je zaključak, navodi izvor, izglasala uz suzdržanog HSS-ovca Antu Simonića kojeg je zanimalo što zaključak znači za generala Gotovinu, odnosno mogu li njegovi branitelji doći i pregledati dokumentaciju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odgovoreno mu je negativno, navodi izvor.

Simonić je, dodaje izvor, na sjednici podsjetio da je Općinski sud u Zagrebu u prvostupanjskom postupku presudio u korist odvjetnika generala Gotovine u tužbi koju su podnijeli protiv Vlade tražeći da im dostavi dokumentaciju koju je (u slučaju Gotovina) dostavila Haaškom Tužiteljstvu.

Uz konstataciju da hrvatski sud Gotovinine odvjetnike tretira kao njegove punopravne zastupnike Simonića je, kaže izvor, zanimalo zašto isto ne učini i Haaški sud.

Uz suzdržanog Simonića o vladinom zaključku nisu glasovali ni ostali HSS-ovi ministri - Vladimir Strugar je bio odsutan, a Željko Pecek i Božidar Pankretić, iako su bili na sjednici, nisu bili u dvorani kad se glasovalo, navodi izvor.

Vlada u svom zaključku navodi da relevantni dokumenti mogu biti dostupni osobama koje Haaški sud sumnjiči za neki od zločina iz svoje nadležnosti, kako to Vlada i čini u postupku provođenja Deklaracije koju je Sabor donio u travnju 2000.

Vlada izražava odlučnost i dalje surađivati s Haaškim sudom, ali i svim osumnjičenicima i optuženicima omogućiti obranu, uvažavajući norme domaćeg prava i međunarodno pravno preuzete obveze.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara