Vlada: Objede iz Beograda ne koriste razvoju odnosa Hrvatske i SCG

U POVODU posljednjih neprimjerenih i neutemeljenih izjava predsjednika Vlade Republike Srbije Vojislava Koštunice o operaciji "Oluja" Vlada RH priopćila je danas kako posljednje objede iz Beograda ne koriste daljnjem razvoju odnosa Hrvatske i Srbije i Crne Gore.

"Ovih dana, kada slavimo desetu obljetnicu operacije Oluja, veličanstvene pobjede nad agresivnom politikom koju je predvodio Slobodan Milošević, uvjereni smo da svi dobronamjerni i objektivni promatrači ovu akciju doživljavaju kao častan čin izvršen u obrani teritorija suverene i samostalne Republike Hrvatske u skladu s međunarodnim pravom i rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a", stoji u priopćenju.

"U odnosu na objede koje u posljednje vrijeme pristižu iz Beograda, te koje ne koriste daljnjem razvoju odnosa Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore , Vlada RH skreće pozornost na povijesnu činjenicu da je jedini plan i cilj operacije "Oluja" bilo oslobađanje okupiranog teritorija, obrana međunarodno-priznatih granica te prekid strahovlade nelegalne skupine zločinačkih terorista".

Vlada RH podsjeća na javni poziv tijekom operacije Oluja svim hrvatskim državljanima da ostanu u svojim domovima i prihvate hrvatsku vlast. Najveću odgovornost za odlazak hrvatskih Srba 1995. godine snose nositelji velikosrpske politike koji su manipulirali vlastitim narodom. Takva se politika ne može prikriti niti zaboraviti naknadnim netočnim interpretacijama, stoji u priopćenju.

Vlada RH opetuje spremnost za razvojem dobrosusjedskih odnosa sa SiCG, kao i daljnje promicanje učinkovite regionalne suradnje posebice u ostvarivanju europske perspektive jugoistočne Europe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara