VLADA ODBACILA SINDIKALNE TVRDNJE

Hrvatska je Vlada ´u potpunosti netočnima´ ocijenila izjave pojedinih sindikalnih čelnika da je ´nedavni svesindikalni sabor i prosvjed doveo do pomaka u pregovorima oko izmjena i dopuna Zakona o radu´, kaže se u večerašnjem priopćenju Vladinog Ureda za odnose s javnošću.

´Vlada se suzdržava od bilo kakvih javnih polemika i drži da svatko od socijalnih partnera treba položiti svoj dio ispita za zajedničkim stolom kad je u pitanju sveukupna reforma tržišta rada, a ne samo pojedina uža pitanja´, kaže se u priopćenju.

Jednostrani istupi pojedinaca u javnosti sužavaju i samim sindikatima prostor za dogovor te ne pridonose pozitivnoj atmosferi u razgovorima oko pojedinih interesnih pitanja, ocjenjuje se u priopćenju.

Podsjeća se da je Vlada u proteklih 15 mjeseci sa socijalnim partnerima, posebice sindikatima, ´uporno, strpljivo i kontinuirano´ vodila dijalog i oko reforme radnog zakonodavstva i tržišta rada te poticala bipartitne razgovore predstavnika sindikata i poslodavaca s ciljem postizanja konsenzusa.

U priopćenju se ističe i da je tjedan dana prije Vladine rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o radu te upućivanja tog zakonskog prijedloga Saboru, ona predložila usklađivanje pojedinih otvorenih pitanja, što su predstavnici sindikata odbili.

Čelnici pet sindikalnih središnjica na današnjoj su konferenciji za novinare ustvrdili da nedavni svesindikalni sabor i prosvjed na Markovu trgu pobiru prve plodove, jer je dogovorom o radu na određeno vrijeme došlo do pozitivnog pomaka u pregovorima o izmjeni Zakona o radu. Istaknuli su da je ostalo još 12 spornih pitanja te da nastavljaju s pripremom daljnjih pritisaka na Vladu, u što je uključena i mogućnost organiziranja općeg štrajka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara