Vlada odbila amandmane kojima je zatraženo više novca za škole

PREDSTAVNICI Vlade su tijekom poslijepodnevnog dijela sjednice Hrvatskog sabora odbili više od sto amandmana kojima su saborski zastupnici tražili više proračunskog novca za gradnju škola i dječjih vrtića, za visoku naobrazbu i razvoj informacijskog društva.

Odbijajući amandmane kojima se tražilo financiranje izgradnje i dogradnje škola, državni tajnik u Ministarstvu prosvjete Nevio Šetić pojasnio je to činjenicom da je Zakon o financiranju lokalne samouprave, iz 2001., predvidio da škole, sportske dvorane i vrtiće grade i održavaju gradovi i općine.

Dio oporbenih zastupnika ustvrdio je da Vlada kod izgradnje školskih objekata "sustavno zapostavlja sjeverozapad Hrvatske".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada je odbacila i prijedlog Kluba Libre da se na stavci za plaće prosvjetnih radnika osigura dodatnih sto milijuna kuna, kako bi se spriječilo njihovo daljnje zaostajanje za plaćama u javnom sektoru i državnim poduzećima.

Više je zastupnika zatražilo da se stavka u razdjelu Ministarstva prosvjete i športa pod nazivom "razvoj informacijskog društva" pridoda akademskoj internetskoj mreži "CARNet", kako bi ta mreža mogla ispuniti svoje funkcije, no Vlada je odbila i te amandmane.

Odbačen je i zahtjev za više novca za programe rada s nadarenim učenicima, a predlagateljica amandmana Marija Lugarić (SDP) rezignirano je ustvrdila da Ministarstvo znanosti ima 60 tisuća kuna za autogume, ali ne i 200 tisuća za nadarene učenike.

Sjednica Hrvatskog sabora nastavljena je i dalje glasovanjem o amandmanima na prijedlog državnog proračuna za ovu godinu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara